Бракът е сложно нещо. Любовта не е достатъчна. Някои сигурни фактори могат да предопределят края на един брак. Със сигурност, когато сключваме брак, не мислим за раздяла и развод, но в един момент всичко се преобръща. Сякаш се оказваш лице в лице с непознат, с когото нямате повече какво да споделите.

Ето кои са трите „р“-та, които сигурно съсипват брака:

1. Ревност

Независимо дали идва от мъжа, или от жената, ревността никога не е градивен фактор в един брак. Здравословната ревност може би е приятно доказателство за страстна любов, но когато се премине една граница, ревността заплашва да се превърне в болестно състояние, което може да съсипе всяка връзка и всяко семейство. Ревността означава и липса на доверие. Ревността може да бъде „търсене под вола теле“. Ревността е пряко свързана и с болезнено чувство за собственост. Хората, които изпитват такова чувство, измъчват не само половинката си, но и самите себе си.

2. Равнодушие

Обратното на ревността, но също толкова опустошително за връзката е равнодушието. То означава липса на интерес, липса на внимание и грижа, липса на усилие да запазиш любовта си. Равнодушието е най-сигурният знак за края на любовта. Ако загубиш тръпката, трептенето на една честота с партньора, то значи любовта си е отишла. Когато започнем да приемаме човека до себе си за даденост, пътищата ви почти сигурно ще се разделят.

3. Раздор

Нервите, скандалите и раздорът в една връзка са също пагубни. Човек е много по-склонен да прави компромиси, за да задържи брака си, но и това не е безкрайно. Постоянните караници за никого не са приятни и в един момент човек може да изпусне нервите си до такава степен, че да каже неща, за които после да съжалява. Важно е да си казваме истината в очите, но все пак има граници, които не бива да бъдат прекрачвани.

Цветелина Велчева