Ако сте имали тревожно разстройство, знаете колко трудно е да го преодолеете. Колкото и да се опитвате, то често се връща пак. Тревожността може да се изрази като страх, неуморност, неспособност да се фокусирате в работа или училище, трудности при заспиване или просто лесна раздразнимост.

В социални ситуации това би могло да доведе до проблеми в комуникацията с другите. Може да се почувствате така, сякаш другите постоянно ви съдят, да имате симптоми като заекване, потене, изчервяване или неспокоен стомах. 

Може ли науката да ви помогне?

Категорично да. Достатъчно е да следвате тези три съвета.

1. Когато сте нерешителни и се страхувате да направите нещо (защото няма да е направено добре), просто се хвърлете в ситуацията е го направете с пълното съзнание, че ще го направите зле. Отлагането води до стрес, който ни носи тревожност. Просто не се тревожете, че това, което ще направите, няма да е съвършено. Направете го!

2. Ако сте непрекъснато критични към себе си и към нещата, които правите - простете си. Просто си представете, че имате приятел, който непрекъснато ви показва всичко, което не е наред във вашия живот – вероятно щяхте да сте се отървали от него досега, нали?

3. Намерете цел в живота си, като започнете да помагате на другите. Това е особено важно в случаите, когато по цял ден не мислите за никой друг. 

Science Alert