Кучетата наистина приличат на своите стопани, поне що се отнася до физическите упражнения, пише "Дейли мейл", позовавайки се на ново проучване, ръководено от специалисти от университета на Гуелф в Онтарио, Канада.

Изследването показва, че кучетата, чиито собственици отделят много време за упражнения, е по-вероятно да са в добра физическа форма.

За целите на проучването авторите му са анкетирали над 3000 стопани на кучета в пет държави, включително Великобритания, САЩ и Германия, относно тренировъчните им навици и тези на кучетата им.

Оказва се, че собствениците, които прекарват повече време в тренировки, е по-вероятно да имат кучета, които също се упражняват повече.

Това би могло да се дължи на факта, че стопаните често взимат със себе си своите питомци, когато правят физически упражнения, независимо дали става въпрос за бягане, колоездене или туризъм, допълва БТА. Тези собственици освен това е по-вероятно да са по-загрижени за нуждата на кучетата им да спортуват, за да бъдат здрави.

Експертите отбелязват, че двигателната активност на собственика може да окаже въздействие върху тази на кучето. Това на свой ред може да повлияе на риска от затлъстяване на домашния любимец.  

Затлъстелите кучета имат по-кратка продължителност и по-ниско качество на живота. Същевременно те по-често са с влошено здраве и страдат от артрит, дихателни проблеми, сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.