Травмата от отхвърлянето от бащата

23 май 2018 г., 14:40
3195

KonstantinChristian / Shutterstock

И двамата родители определят личността на детето, но отхвърлянето от страна на единия родител може да се окаже по-травмиращо за дългосрочното му развитие. Оказва се, че отхвърлянето от страна на бащата може да причини по-дългосрочна и по-дълготрайна травма от отхвърлянето от страна на майката, показват резултатите от ново изследване по проблема.

И въпреки че отхвърлянето и от двамата родители е травмиращо за децата, бащите са често онези, които имат по-силен авторитет, по-висок престиж и власт. Именно за това детето приема отхвърлянето от страна на бащата много по-трудно и може да получи по-тежки психически травми в специално този случай. По правило, след отхвърляне от един или от двамата родители децата стават по-тревожни и несигурни.

«За периода от близо половин век международни изследвания ние не открихме друг такъв клас от преживявания и опит, който да има толкова силен и постоянен ефект върху личността и развитието й, колкото преживяването на отхвърляне на детето от страна на единия или двамата родители. И децата и родителите реагират по съвсем еднакъв начин навсякъде по света, независимо от пол, раса, култура и образование», обяснява Роналд Ронер, съавтор на изследването.

Отхвърлените от родител или родителите си деца стават по-враждебни към другите и по-тревожни като цяло. Болката от отхвърлянето продължава до зряла възраст и обикновено пречи на зрелите вече хора да изградят и запазят дългосрочна връзка с противоположния пол, която да е изградена на доверие. Емоционалната болка може да бъде значителна, като се има предвид, че едни и същи области в мозъка реагират на физическата и на емоционалната болка.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари