Често собствениците на кучета гледат на четириногия си другар като на свое дете. Неведнъж сме чували хора да казват, че обичат кучето си повече от приятели и роднини. Ново изследване откри и научна причина за това.

Проучване, публикувано в списанието Society & Animals, установи, че хората са по-съпричастни към кучетата, отколкото към другите хора. В един експеримент 240 студенти получават измислени откъси от полицейския доклад за нападение срещу човек или куче.

В фалшивия доклад жертвата била атакувана „с бейзболна бухалка от неизвестен нападател“ и била оставена в безсъзнание „с един счупен крак“ и „множество рани“. В различните версии на доклада се променя само единствено жертвата на нападението: човешко бебе, 30-годишен възрастен, малко кученце или шестгодишно куче. Участниците получават въпроси, които измерват равнището на съпричастност.

Екипът предполага, че уязвимостта на жертвите – определена от възрастта, а не от вида – ще бъде най-важният фактор, влияещ върху равнището на тревожност при четене на описанието. Резултатът обаче е, че равнището на съпричастност към малкото кученце, по-голямото куче и човешкото бебе са сходни, докато възрастният човек е на последно място. Възрастното куче получава по-малко съпричастност единствено в сравнение с малкото човешко същество.

„Участниците не гледат на кучетата си като на животни, а по-скоро като на „бебета с козина“ или членове на семейството, подобно на човешките деца“, заключават изследователите.

Източник: Science Alert