Първата им стъпка, първата им дума, първия път, когато нададат истински хубав вик, да ги гледаш как финишират сред последните трима в бягане, да чувстваш как сърцето ти избухва от безусловна любов – срещу всички хубави неща, свързани с това да станеш баща, стоят и някои недостатъци. Бързо натрупваща се огромна купчина от житейски преживявания, които вече са в миналото.

В духа на това да задвижим нещата, аз, като баща, помислих и открих 34 аспекта от живота, които вече са ми толкова чужди, колкото и яденето на шунка на закуска. Моля ви, чувствайте се свободни да се свържете с мен със свои предложения.

1. Махмурлук без чувство за вина

Елементът на омраза към себе си по време на махмурлук беше някак задължаващ, даже сякаш малко секси. Сега не може да се разминеш със собственото си отражение в огледалото, без да избухнеш в плач. Как можа да причиниш това на децата си?

2. Проста, ясна, непоклатима мисъл

Спомняш ли си, когато можеше да мислиш и да си вадиш изводи, и да решаваш заплетени проблеми? Сега мозъкът ти е размътен и лишен от сън. Дори не може да стигнеш до 30-те секунди от общо 5 минути в приложение за медитация, без да свикаш спешна среща в общината, за да поставиш под въпрос дали тази апликация изобщо работи.

3. Вътрешната лекота по време на малките разговори

Поради някаква причина, когато станеш баща, едно от най-ужасните неща, които може да ти се случат, е да налетиш на някого неочаквано, най-вече защото си забравил как умело да разговаряш с други възрастни хора. Кой кога какво казва? Колко дълги трябва да са паузите между изреченията? Приключваш общуването със странна, насечена интонация, преди да си тръгнеш, без да знаеш какво се е случило току-що. Чакай малко, дали не ги покани вкъщи за Коледа?

4. Балансирана диета

Преди храненията имаха добре разграничиними начало, среда и край, но сега също така включват и особени допълнения като случайни рибни пръчици и пилешки хапки от чинията на някой друг. Ако децата ти хапват сладолед, защо не си вземеш и ти? Ти си им шеф. Всички трябва да ядат сладолед.