Когато преследваме някаква цел, е доста изкушаващо да се сравняваме с останалите хора. Според Pew Research Center средностатистическият американец може да прочете 12 книги на година. Тази статистика обаче не е задължително да важи и за вас.

Ако искате да проверите колко книги може да прочетете за 12 месеца, може да направите един доста интересен и лесен тест, създаден от Lenstore.

Неговата цел е да определи индивидуалните способности за четене на хората.

От вас се изисква просто да кликнете на Start и прочетете предоставения по-долу пасаж с нормалната скорост, с която четете. Впоследствие ще ви бъдат зададени няколко въпроса относно текста, за да докажете, че сте го разбрали.

Имайте предвид, че тестът е на английски.

 

 

 

Lenstore дават теста на 1600 души и откриват, че на хората са им необходими средно 101 секунди, за да прочетат откъса. Ако четете по 30 минути на ден с тази скорост, може да прочетете 33 книги за една година (ако приемем, че средната им дължина е 90 000 думи).

Хората, които изчитат откъса за 60 секунди, могат да прочетат 55 книги на година, ако четат по 30 минути на ден (т.е. по приблизително книга на седмица).

Как се справихте вие?