На всички ни се иска да живеем в свят, в който хората се обичат и разбират, в който могат лесно можем да сбъдваме мечтите си. Място, където няма омраза, насилие, страдание и болка. За да успеем да направим света и живота си по-добър обаче, трябва най-напред да се вгледаме в себе си, да променим мисленето си, да спрем да се взираме в отрицателните неща, да спрем да клюкарстваме и да се оплакваме. Това, което казваме, се отразява на мислите ни, които от своя страна са определящи за емоциите и постъпките ни. Само когато успеем да променим начина си на мислене, ще успеем да променим и живота си.

И тъй като това е лесно на думи, а трудно на практика, ви предлагаме съвсем прост експеримент по идея на свещеника Уил Боен, който ще ви помогне да промените начина си на мислене.

Боуен открива, че ако в течение на 21 дни човек не се оплаква, не критикува и не клюкарства, то животът му се променя. Той прави лилава гривна, на която пише „Свят без оплаквания“ и всеки, който я сложи приема за правило да не се оплаква, критикува и клюкарства в рамките на 21 дни. Ако в някой от тези дни човекът забрави и произнесе оплакване, критика или клюка – той трябва да премести гривната от едната ръка на другата и да започне броенето на 21 дни отново! Продължава се дотогава, докато гривната се задържи на едната ръка за 21 дена поред.

Причината, поради която това упражнение „работи“, е дендритогенезата - способността на мозъка да „откъсва“ неврон от мястото, където е „свикнал“ да подава импулс, като така сменя фокуса при подаване на импулса. По този начин се променят и филтрите, през които човек вижда и преживява света.

Можете да ползвате ластик и да приемете това предизвикателство. Наблюдавайте как животът се променя. Ако се хванете, че говорите или толерирате оплакване, критика или клюка – започвате отброяването отначало. Предстоят ви интересни 21 дни… за всеки, който го пожелае…

Според Емет Фокс, ирландски духовен водач от началото на 20-ти век, "Всичко, за което мислите, нараства. Вие помагате на всичко, на което позволите да изпълни съзнанието ви, да нараства.

Независимо дали обектът на мислите ви е нещо лошо или добро. Този закон действа безотказно на всички нива на живота ви. От друга страна всичко, което вие не допускате в съзнанието си, ще се намалява до пълното му изчезване. Губите всичко, което не използвате."