1. Физически упражнения

Вероятно ви е омръзнало да чувате този съвет, но учените не спират да откриват доказателства, че няма нищо по-благотворно за тялото, психиката и интелекта от физическата активност.

Физическата активност е стрес за организма. В момента, в който стресът приключи, тялото получава награда – доза ендорфини, отделяни от хипофизната жлеза. Ефектът е подобен на този от опиатите (например морфина), които намаляват болката и подобряват настроението. За целта не е нужно маратонско бягане – дори и най-обикновената разходка може да направи чудеса. Не е случайно, че много писатели и композитори са включвали разходките като неизменна част от творческия процес.

2. Учене

За мозъка придобиването на ново познание означава постоянно адаптиране към променяща се среда. Чрез този процес мозъкът се развива, награждавайки собствените си усилия да попие и обработи новата информация с допамин, свързан с чувството на радост. Ако искате да бъдете щастливи, не се страхувайте да опитвате нови неща, да променяте средата си и да се спирате да учите.

3. Докосване, прегръщане, целувки

За нас, хората, социалното взаимодействие е особено важно. Различни форми на физическа подкрепа, особено докосванията и прегръдките могат да ускорят възстановяването от заболявания. Ако премахнете тактилното взаимодействие от живота си, мозъкът възприема това отсъствие по начина, по който възприема физическа болка – едни и същи зони на мозъка се активират и в двата случая. На свой ред това задейства процесите, които се отразяват на настроението и допринасят за развиването на депресия. Посрещайте приятелите с топла прегръдка и изразявайте щедро обичта си към най-любимите хора.