Течният кехлибар

13 септември 2017 г., 18:00
691

Хилядолетна история и одобрително кимване от медицинските експерти дават отговор на въпроса защо пием бира. И логичното му продължение – а защо не? Снимка: Shutterstock

То е ясно, че е приятна. Особено в летните жеги, когато човек, звяр и природа се пука по шевовете. Но защо пък да е полезна?

И все пак бирата е един от здравословните продукти на трапезата на пълнолетното население (стига да не се прекалява особено). Любимото питие на сърцето и бъбреците се използва за удоволствие и защита от болести от хилядолетия и без съмнение е първото алкохолно питие, съпътствало човека от началото на неговата цивилизация, та досега.

Не е известно кой е бил щастливецът, вдигнал първата бирена наздравица. Според историците любовта на хомо сапиенс към кехлибареното питие датира още от шумерската цивилизация. Шест хиляди години преди новата ера неизвестен бюрократ записва на глинена табличка химна към богиня Нинкаси – първата повелителка на бирата, предтеча на Хоумър Симпсън и русокосите германки от „Октоберфест”. Освен възхвала на превъзходното пиво повтарянето на тази молитва помагало на благочестивите богомолци да

запомнят рецептата за жизненоважното питие,

тъй като малцина в онези времена са умеели да пишат, а и „надраскването” на съставките върху каменна плоча или табличка би затруднило и най-усърдната шумерска домакиня. Предполага се, че в онези времена пивото се е правело просто чрез накисване на парче хляб или зърно, което било оставяно да ферментира.

Значението му обаче било голямо. В епоса за Гилгамеш, датиращ от третото хилядолетие преди новата ера, бирата е една от съставките на цивилизацията (наред със секса и дрехите), превърнали дивака Енкиду от полузвяр в „съвременен” човек.

Възможно е обаче бирата да е още по-древна. Според предположения за намерени археологически находки от гробници на азиатски аристократи е вероятно още 10 хил. години преди новата ера китайците да са варели алкохолни напитки от малц и гранясал ечемик (за това обаче няма сигурни доказателства). Плесента се смятала за по-ефективна от превръщането на семената в малц за направата на ферментирали питиета и затова в древна Азия дори отглеждали специални плесени, които помагали на пивоварите да постигат своята магия. По-късно оризът започнал да доминира на континента и повечето напитки се произвеждат от него.

Страници

Ключови думи:
Коментари