Наизустяването на факти и формули далеч не е единствения, нито пък най-добрия начин да се учите.

Всеки се учи по различен начин, но моите любими методи за обучение имат едно общо нещо – те са приятни преживявания. Ако не намирате за приятен начина, по който ви се преподава информацията, вероятността да я възприемете и запомните не е особено висока.

Например, когато бях в гимназията имах страхотен учител по физика. Той винаги се впускаше в задълбочени обяснения на трудните за разбиране концепции, идеи и термини, както и причините и правилата, които стоят в основата на формулите, които учехме. Учителят ни по химия, от друга страна, беше неговата пълна противоположност. Той не ни обясняваше нищо. Водещата идея в неговите уроци беше, че процесите, на които се основават формулите, са твърде сложни за разбиране и че е по-добре просто да научим наизуст формулите и да продължим напред.

Познайте кой предмет ми беше по-интересен и в коя сфера се чувствам по-компетентен?

Ефективните методи за учене обаче не се отнасят само до времето, което прекарваме в класната стая. Човек не трябва да спира да се учи, след като получи желаната диплома. Разликата между ученето през целия живот и обучението в специализирани институции е в това, че при първото инициативата зависи изцяло от вас.

За да се учите през цели целия си живот, първо трябва да разбирате кои е най-ефективният начин за възприемане на информация от вас самия.

Ето как да изградите собствения си подход към ученето през целия живот:

Разберете, че наизустяването не е същото като научаването

Съществуват множество методи, които може да използвате, за да се образовате сами по някаква тема. Наизустяването е често следване и понякога ефективна техника. Запаметяването на формули и факти обаче не е същото като тяхното разбиране.

За да можете да кажете, че наистина „разбирате“ нещо, вие се нуждаете от по-задълбочен подход в ученето. Трябва да разбирате причините и последствията, които седят в основата на фактите, които сте запомнили. Трябва да си изцапате ръцете, като сами изпробвате наученото и експериментирате с идеите, с които сте се запознали.

За съжаление много хора се чувстват принудени да запомнят хиляди различни факти, за да могат да ги разпознаят в някакъв тест. Това до голяма степен се дължи на културата на "преподаване за тестове", която е ужасен начин за изграждане на трайни познания и критичен начин на мислене.

В крайна сметка това води до състояние, в което вие помните редица факти, но не можете да направите връзка между тях и цялостната картина.

Припомнете си неща от миналото, които са ви били лесни за научаване и помислете върху за начина, по който те са ви били преподавани

Много хора разчитат на „груба сила“, когато изучават нова тема или опитват да придобият нови умения. Те се интересуват повече от придобиването на конкретна информация, отколкото от подхода, по който ще я получат.

Преди да започнете да кликате на всяка статия в интернет, която може да ви предложи нещо по темата, от която се интересувате, помислете за любимите си предмети от времето, когато сте били в гимназията или университета. Какво прави тези уроци толкова специални и запомнящи се? Най-вероятно времето ви в тези часове не е преминавало в непрекъснато четене на учебници. Ако трябва да направя предположение, залагам на това, че тези уроци са включвали активни дискусии, упражнения, експерименти и други техники, в основата на които е високата ангажираност.

За да пресъздадете тази обстановка във вашето ежедневие, трябва да се научите да гледате на темите, по които искате да се образовате по същия начин, по който сте го правили в училище. Запознавайте се с информацията по същия начин, по който бихте го направили, ако някой друг ви я преподаваше.

Един от любимите ми подходи за изграждане на базови познания по непозната за мен тема е четенето на материали в Уикипедия, скачайки от линк на линк. Така неусетно минават няколко часа, докато аз придобивам доста добра представа за въпросите, за които трябва да се подготвя.

Веднъж, след като разберете по кой начин е най-лесно за вас да учите нови неща, дори най-тежките и трудни за разбиране теми стават по-достъпни. Трудната част е да запомните това, което сте научили.

За да затвърдите познанията си, трябва да ги предадете на някой друг

Обясняването на трудни концепции по начин, който ги прави по-лесни за разбиране от останалите, е едно от най-големите предизвикателства, пред които може да се изправите в живота си. Това обаче ви помага да задълбочите собственото си познание по темата.

Преподаването и ученето са двете страни на една и съща монета. Не едно или две изследвания са установили, че преподаването увеличава познанията не само за учениците, но и на техните учители. Разясняването на сложни термини и концепции е ползотворно за всички страни в дискусията.

Това всъщност е често срещана практика в бизнес средите, особено ако става въпрос за терминология, която е непозната за повечето хора. На мен често ми се налага да обяснявам на нашите клиенти какво всъщност е блокчейн, тъй като технологията все още е сравнително нова. Много от тях нямат познания в тази сфера, нито пък имат желанието или времето да се запознаят с ползите, които блокчейн може да донесе за техния бизнес. 

Основни понятия, свързани с технологията блокчейн, не са нещо, което бих определил като просто или елементарно, но колкото повече говоря за тях и отговарям на въпроси на нашите клиенти, толкова по-добре ги разбирам самият аз.

Преподаването е страхотен начин да опресните и затвърдите познанията си, но както вече казахме, първо трябва да разберете какъв е най-добрият начин да ги придобиете. Като знаете какъв подход на учене работи най-добре за вас, обемът на познанията, които може да натрупате през целия си живот, става безграничен.

.............

Джон Монарх за FastCompany.com

Мениджър Нюз