Вие ли ви се свят? Танцувайте, съветват учени. Те открили изменение в структурата на мозъка на балерините, което им помага да избегнат световъртежа, докато правят пируети. Откритието може да помогне за развитието на танцовата терапия като лечение при хората с хроничен световъртеж.

Балерината Клеър Хевън е убедена, че може да прави безброй пируети, без да й се завие свят. Британски невролог се опитва да приспособи нейните възможности, за да създаде танцова терапия, която да помага на хора с хроничен световъртеж. Досега се смяташе, че основната причина за невероятния баланс на балерините е намирането на опорна точки при въртенето.

"Това е нещо, което научаваме, не ни е вродено естествено. През годините се учиш как да си набелязваш точка, докато се въртиш. Също така тренираш баланса си", обяснява балерината Клеър Хевън, цитирана от БНТ.

Неврологът Бари Сиймънгал обаче има нова теория - докато танцуват, балерините тренират мозъка си да потиска сигналите от органа на равновесието във вътрешното ухо. Той е провел експеримент с жени, които тренират гребане и с други, които се занимават балет. Участниците и в двете групи били на еднаква възраст и в сходна физическа форма. Момичетата били поставени на въртящ се стол в тъмна стая. След провеждането на ядреномагнитен резонас се установило, че усещането за световъртеж у балерините било по-кратко, отколкото у практикуващите гребане.

"Изследването ни показа, че мозъкът е много пластичен орган. Танците, които включват елементи на въртене, може би ще помогнат на хората, които страдат от световъртеж. Сега търсим начин да финансираме тази идея, защото смятаме, че ще е от голяма полза", разяснява Бари Сиймънгал.

Един на четирима души страда от хроничен световъртеж. Танцовата терапия би била не само ефективен, но и забавен начин за лечение. Тя може да се провежда в големи групи и постепенно да предотврати често срещаното оплакване.