Ръководство за перфектно ръкостискане създадоха учени от Университета в Манчестър. Те откриха, че най-големите проблеми за доброто ръкостискане са потните длани, омекналите китки, прекалено силното стискане и липсата на контакт с очи, съобщи агенция "Франс прес".

Затова Джофри Бийти, ръководител на психологическите изследвания в университета, е създал математическа формула. Тя включва 12 променливи, които имат за цел да предадат усещането за доверие и уважение към събеседника. Сред тях се включва силата, контакта с очите и температурата на ръцете.

"Човешкото ръкостискане е един от най-важните елементи при създаването на първоначално впечатление и се използва като източник на информация, за да си сформираме мнение за друг човек", подчертава Бийти. С изненада ученият добавя, че до момента не е имало ръководство, показващо на хората как да извършват ръкостискането.

А наръчникът гласи: 

Използвайте дясната ръка; приложете пълен хват, но не прекалено силен; дланта да е студена и суха; около 3 разтърсвания, със средна сила, като задържате не повече от 2 до 3 секунди. През цялото време трябва да се поддържа контакт с очите и добра, естествена усмивка, комбинирани с подходящо гласово изявление.

Източник: Мениджър Нюз