Свежи инструкции за справяне с капризно хлапе

17 декември 2018 г., 12:00
347

Снимка: Guliver / iStock

Няма начин да не сте ги виждали - родители, които просто не са в състояние да контролират поведението на децата си. Може би понякога укорявате тези майки и бащи, които не успяват да успокоят своите крещящи хлапета, които настояват за нещо си и се тръшкат по земята в магазина, вземат играчките на другите, хвърлят новия конструктор, тропат с крак…

Но това може скоро да се случи и на вас. И в моментите, когато ви се иска направо да побегнете, защото не можете да се справите с капризите и лошото поведение на детето си, знайте, че не сте сами. Не сте прави, ако си мислите, че всички ви осъждат като несправящи се родители, това е заблуда – всички наоколо са на ваша страна: продавачите в супера, стюардесите в самолета са виждали най-различни деца и ситуации, така че вашият случай е просто един от тях, твърди детският психолог Алла Воробьова пред parents.ru и разглежда различни примери, за да помогне.

В магазина за хранителни стоки

Когато отивате да пазарувате с детето, разказвайте му за всички продукти, които ще купувате – какви цветове са яйцата, чушките, защо трябва да купите именно този сорт ябълки и защо е важно да се яде пълнозърнест хляб. Малкото вероятно няма да запомни и половината от получената информация, но ще се постарае да ви слуша и няма да се суети и да капризничи около стелажите, а ще ви следва и ще опитва да помага да намерите това, което да сложите в пазарската количка.

Следната фраза е обикновена, но работи: „Потърпи още пет минути, скоро ще си тръгнем.“ Ако все пак детето започне да тича и да не слуша, помолете го да ви намери млякото със зелен етикет или нещо мюслите в оранжева опаковка – така то ще се почувства значимо и отговорно.

Продължава на страницата на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари