Стивън Фрай е актьор, писател, телевизионен и радио водещ, борец за граждански права, литератор и британско национално богатство.

Ако обърнем монетата от другата страна, бил е в затвора за измама, злоупотребявал е с кокаин, има поне два потвърдени опит за самоубийство и страда от биполярно разстройство.

Бъдете уверени, че ако има някой, който знае за възходите и паденията от личен опит, това е той, пише Bright Side.

1. Предполагам, че това, което някога съм искал да знам или да бъда уверен е, че в света това, което се зачита повече от таланта, повече от енергията или концентрацията, или отдадеността, или каквото и да било друго, е добротата. И колкото повече в света срещаш доброта – или веселост, която е нейната симпатична леля или чичо – толкова повече... просто толкова по-добър е светът. И всички големи думи – добродетел, справедливост, истина – са незначителни на фона на величието на добротата.

2. Спрете да мислите за общото, което всички успешни хора споделят. Мислете, за това, което обединява всички неуспешни хора: те винаги мислят за себе си. „Трябва да направя това и това...“ - всичко започва с „Аз трябва“. Никой не ги обича и никога не получават това, което искат, заради това безкрайно „Аз трябва, аз, на мен, моето...“

Грижете се за другите, използвайте очите си, за да гледате към света около себе си, а не към себе си и хората ще се обърнат към вас. Те се обръщат към топлотата и чара, които струят от онези, които наистина ги е грижа за другите.

3. Много пъти слагах ръка върху гърдите си и усещах, под астматичното им свистене, двигателят на сърцето и белите дробове, и кръвта и бях изумен от усещането за огромната сила, която притежавах. Не магическа сила, не като Кери и разните тинейджърски телекинетични ч*кии, а истинска сила. Силата просто да продължиш, силата да издържиш, която е сила сама по себе си, но чувствах и силата да създавам, да добавям, да доставям радост, да учудвам и да преобразявам.

4. Веднъж почти ми се искаше да публикувам книга за самоусъвършенстване със заглавие „Как да бъдем щастливи от Стивън Фрай: гарантиран успех“. И хората купуват тази огромна книга и всички страници са празни, а на първата страница пише само – „Спри да се самосъжаляваш – и ще бъдеш щастлив“. Използвайте останалата част от книгата, за да записвате своите интересни мисли и рисунки и това ще бъде книгата. И ще бъде истина. Звучи като „О, лесно е да се каже“, защото не е толкова просто да спреш да се самосъжаляваш – адски трудно е. Защото ние всички се самосъжаляваме, и това е всичко, за което става дума в Битие.

5. Открил съм, че донякъде помага да мислим за собствените си настроения и чувства към света като за времето навън. Има някои очевидни неща, свързани с времето: то е реално; колкото и да ти се иска, не можеш да го промениш, ако е тъмно и дъждовно, наистина е тъмно и дъждовно и не можете да го промените; може да бъде тъжно и дъждовно цели две седмици, НО ще бъде слънчево един ден; може да не може да контролираме кога слънцето ще изгрее, но че ще изгрее, ще, някой ден. Същото е и с настроенията, мисля. Грешният подход е да си мислим, че са илюзии. Те са истински. Депресията, тревожността, безразличието – те са толкова реални, колкото и времето – и също толкова малко се поддават на контрол.  Никой не е виновен. НО те ще минат: наистина ще минат. По същия начин, по който човек трябва да приеме времето, така трябва да приеме и начина, по който е настроен към живота понякога. „Днес е кофти ден“ е съвършено реалистичен подход. Въпросът е само да намерите някакъв вид душевен чадър. „Хей-хо, вътре вали: вината не е моя и не мога да направя нищо по въпроса, освен да го изтърпя. Но утре може да изгрее слънце и когато това се случи, ще се възползвам напълно.“