Нещата са много прости: или се влошавате, или се подобрявате. Или приемате това, което ви се е случило, като урок и му позволявате да ви промени към добро, да ви направи по-силни и да ви даде нова посока, или му позволявате да ви сломи и унищожи. Изборът не зависи от съдбата, а изцяло от вас. Вашият живот е във вашите ръце.

Замисляли ли сте се защо някои хора четат книги за взаимопомощ? Вероятно са ви звучали наивно и като нещо, което всеки би могъл да каже или напише, но всъщност подобни послания ни влияят на подсъзнателно ниво.

Едно е, когато разсъждаваме сами върху даден въпрос, друго е, когато ни го каже близък човек, съвсем различно е, когато четем за това през обективната гледна точка на писател, психолог, анализатор. Подобни книги са особено ценни за онези, които могат да се потопят в сферата на психоанализата и да се оставят да бъдат успокоени или убедени в нещо, което винаги са знаели, но не са осъзнавали.

Такива личности обичат да посещават и психолог или психоаналитик, защото такъв тип специалист им помага да приемат себе си и да постигнат по-високо ниво на самопознание.

В крайна сметка всичко е много просто: ако не искаме нещо, не го правим; ако ни липсва някой, му се обаждаме; ако сме сгрешили, се извиняваме; ако са уронили достойнството ни и са предали доверието ни, не прощаваме; ако са ни поискали прошка, даваме втори шанс; ако обичаме, правим компромиси; ако ни обичат, ще знаем.

Животът така или иначе се случва. А това, което ни поднася, зависи от нашата гледна точка – как ще погледнем на събитието, дали ще оставим да ни сломи, или ще извлечем полза от него, ще си помогнем да пораснем и да калим волята си.

Или се влошаваме, или се подобряваме. И двата пътя са въпрос на избор. Или се примиряваме с това, което ни е поднесъл животът, или се опитваме да го променим. Ако не можем, го приемаме и се опитваме да се адаптираме. Ако можем да го променим, впрягаме енергията и усилията си, за да се преборим за това, което искаме.

Животът е в собствените ни ръце, не е съдба, не е шанс, не е лош късмет, а е воля, желание, въпрос на избор.

Цветелина Велчева