Не е лесно да намерите добър психолог. Но как да разбере дали вашият терапевт наистина ще ви помогне? Във всеки случай следните 3 признака изключват подобна вероятност.

1-ви признак: психологът не проявява емпатия

Има всякакви терапевти. Само защото някой е психолог, далеч не означава, че е емпатичен. Ако психологът ви се държи дистанцирано, хладно и безучастно на общите ви сеанси, това бързо може да ви смути и да ви подейства всякак другояче, само не и градивно. А това действително не помага в психотерапията. Нали целта е да се почувствате защитени и разбрани. И няма как да се получи, ако човекът насреща е забравил човечността си. 

2-ри признак: психологът се фокусира единствено върху лошото

За да има успех психотерапията, най-важна е подробната анамнеза. При това психологът трябва да се концентрира не само върху лошите, но и върху хубавите неща в живота. Само така може да си състави пълна картина за състоянието ви, която да помогне за преодоляване на психичните ви проблеми. И нещо много съществено: не само в миналото, но и тук и сега има проблеми, които чакат да бъдат разрешени.

3-ти признак: психологът е трудно достижим

Естествено, всяка професия има своите граници и терапевтът също се нуждае от почивка. Но ако постоянно се включва гласовата му поща, когато го потърсите, или отговаря на имейла ви едва след една седмица, това може да е много проблематично, особено за хора с лабилна психика. Добрият психолог е длъжен (в спешни случаи) да отделя време за пациентите си, макар и няколко минути – например когато някой има нужда от допълнителен сеанс.