Съвременните бащи често величаят мъжествеността и проповядвайки стоицизъм пред синовете си, ги карат да се затварят в себе си и да растат като гневно кълбо от нерви.

Пред  Fatherly  психологът Майкъл Райхарт дефинира шестте фрази, които всяко момче трябва да чуе от татко си, за да стане по-успешен възрастен.

1. Провалял съм се милиони пъти

Добре е децата от ранна възраст да знаят, че баща им не е супер герой, а човек от плът и кръв, който прави грешки.

„Идеализираният мачо, или образа на силен и тих тип, какъвто повечето бащи се опитват да изградят пред детето, е дълбоко погрешен. Това, което не трябва да му спестявате, са вашите провали.

Начинът, по който губите контрол, фактът, че се страхувате, как се борите с демоните си – всичко това ви е превърнало в човека, който сте днес. Казвайки на сина си „Знаеш ли, удрял съм дъното много пъти“  вие ще направите мъжествеността доста по-достъпна и реална от един въображаем стандарт.“, казва Райхарт.

2. Открий щастието първо за себе си

Момчетата трябва да си падат леко егоисти от малки, и тук не става въпрос за егоизма като средство за самосъхранение.

“Ако не знаеш какво е да обичаш себе си, ако не се приемаш безусловно и не се защитаваш, как си мислиш, че ще можеш да го правиш за другите?”, пита психологът.

И твърди, че ролята на жертвата в избрани ситуации може и да е благородна, но ако тактиката „обърни и другата буза за общото благо“ е налагана от родителя, тя се превръща в деструктивен за бъдещето на момчето модел на поведение..

3. Наистина ли мислиш, че си дал най-доброто от себе си?

Когато видите, че синът ви претупва някаква задача, извикайте го и разберете от къде идва липсата на мотивация. Още по-важно с какви думи палите искрата на състезателния дух в детето.

„В проучванията си осъзнах, че това, което кара едно момче да даде най-доброто от себе си, е авторитета зад гърба му.

Учителите, които казват „Можеш много повече, опитай пак“ и не приемат посредствения резултат, са най-уважавани от момчетата. Увлечено от техния авторитет, то надскача себе си в спорта, науките, изкуството.

Ако сте изискващ, но обичащ и справедлив, сина ви ще се постарае да свърши задачата си с хъс, който не е подозирал, че има“., казва Райхарт.

4. Дръж се с хората така, като искаш да се държат с теб

Да научите сина си да се държи така, както би искал другите да се отнасят с него ще създаде у него усещане за лоялност, емпатия и честна отборна игра.

5. Не обвинявай винаги себе си

Момчето се ражда със схващането, че светът е справедлив и ако нещо се обърка, е по негова вина

. „Давам пример със собствения ми син. Един ден хулиган от класа му го фраснал в стомаха, а той казал на мед сестрата „Сигурно съм направил нещо, за да го ядосам.“

Това е най-трудното при травмите в ранна възраст – не сме способни да ги осмислим, за това първичната ни реакция е „Ами, аз съм си виновен.“

Бащата трябва да обясни на сина си, че той не е магнит за неприятности и провокатор – във всяко действие се крият десетки други фактори", казва специалистът.

6. Обичам те

„Баща ми така и не ми каза, че ме обича.“, казва Райхарт. „Най-лесното извинение бе, че мъжете от неговото поколение не са научени да губят време в „празни приказки“ и да са сантиментални с други мъже, особено със синовете си.

Продължава на страницата на Новите родители