"Старайте се да разширявате речника си, третирайте го като банковата си сметка. Отделяйте му много внимание и се старайте да увеличавате дивидентите си. Целта тук е не да се насърчи вашето красноречие в спалнята или пък професионален успех - въпреки че впоследствие е възможно, - не и да ви превърне в светски умник. Целта е да ви даде възможност да изразявате себе си възможно най-цялостно и точно; с една дума, целта е вашето равновесие.

Всеки ден в душата на човека настъпват много промени, но начинът на изразяване често не се променя. Способността да се изразяваме изостава от опита. Чувствата, нюансите, мислите, възприятията, които остават неназовани, неизказани и не са и приблизително формулирани, се натрупват в отделния индивид и могат да доведат до експлозия или психологически срив.

За да избегнете това, не е задължително да се превръщате в книжен плъх. Просто трябва да си купите речник и да го четете всеки ден, а понякога четете и стихове. Те са достатъчно евтини, но дори и най-скъпите сред тях са много по-евтини от едно посещение при психиатър."

Йосиф Бродски из речта му пред випускници на Мичиганския университет през декември 1988 г.