Според ново проучване децата, родени в двуезично семейство, се развиват много по-бързо и стават много по-умни, защото придобиват качества като когнитивни умения като разрешаване на проблеми, бързо вземане на решение – още дори преди да са проговорили.

Учените от Вашингтонския университет наблюдават 16 бебета. Половината са от англоговорящи семейства, другата половина – от смесени англо-испаноговорящи семейства. Бебетата слушат разнообразни звуци, които наподобяват предвербален етап на английски и испански. Изследователите, които наблюдават бебетата, използват метода на магнитоенцефалографията, с помощта на който могат ясно да установят коя част от мозъка се активира при електромагнитната активност.

При бебетата от двуезичните семейства се наблюдава повишена активност в областта на префронталната и  орбитофронталната кора на мозъка – онази област, която отговаря за когнитивните ни умения като разрешаване на проблеми и вземане на решения.

Учените споделят, че още преди да проговорят, бебетата, отглеждани в двуезични семейства, се справят със задачи, свързани с изпълнителната функция. Резултатите подсказват, че мозъкът им е адаптивен и се развива бързо.

Ползите от двуезичието са доказани и при възрастни – подобни знания понижават риска от развитие на болести като Алцхаймер и деменция.

Като цяло няма минуси при изучаването на езици, а най-подходящото време за започване е рано. Резултатите от изследванията показват, че не само много малки деца са способни да възприемат повече от един език, но също и че най-подходящото време за учене на нови езици е именно детството. А най-хубавото от всичко е, че дори да не сте двуезични, можете да отгледате двуезично дете. Ето как:

1. Ако сте двуезични, пробвайте метода – език на родител. Единият родител говори с детето на единия език, а другият – на другия. Разберете се помежду си и решете как ще си поделите езиците.

2. Ако не сте двуезични, няма страшно. Можете да си служите с чужди думи, които са ви познати, за да свиква детето с чуждия език. Английският например е достатъчно навлязъл в другите езици.

3. Можете да си намерите общност или познати хора, с които да говорите на чужд език. Това ще бъде полезно и за вас.