Въпреки че живеем във време, в което всичко е улеснено вследствие на технологичното развитие, проучвания показват, че децата от днешното поколение са подложени на много по-голям стрес в сравнение с техните родители например, когато са били малки. Това е противоположно на традиционното мислене, според което на днешните младежи им е много по-лесно.

Кои са най-честите проблеми

От друга страна остава твърдението, че децата на новото време са много по-привилегировани. Често родителите са техните свръхзащитници и ги разглезват, което води до мързел. Но въпреки това не може да се отрече натовареността, която те поемат и ежедневните стресиращи ситуации, през които трябва някак да преминават. А много от родителите имат големи очаквания към своите деца и амбиции, които понякога просто са твърде висока топка.

Между тези противоположни теории изскача въпросът, който вероятно мнозина си задават: „Греша ли като родител?“. Днешните родителите се сблъскват с истински предизвикателства по отношение на това да насърчават децата си, да бъдат защитници, но в същото време да не бъдат прекалено мили и да проявят строгост. Именно това ги кара да се съмняват в родителските си способности.

Полезни съвети от специалистите

За да се избегнте подобни ситуации и да няма колебания, специалистите препоръчват модел на възпитание, описван като авторитетен. Според него  като родители не трябва да имате прекалено големи очаквания към децата си, а да разговаряте с тях приятелски и да уважавате техните желания.

Но в същото време трябва да ги уведомявате, че когато нещо опира до безопасността или морала, трябва да правят това, което родителите казват, защото именно те са тези с опита. По този начин няма да загубите и своя авторитет, децата ще имат респект към вас, но няма да бъдат стресирани, а напротив – ще се чувстват по-окуражени.

Най-важното е да знаете, че вие също сте хора и е нормално някои неща, които правите, да са грешни, други пък – правилни. Намерете баланса между двете крайности, защото тогава и вие и вашето дете ще се чувствате много по-спокойни, съветват експертите.

Новите родители