Понякога родителите получават съвети и важни житейски уроци, когато най-малко очакват. 

Parents.com събра истории от майки и татковци, които споделиха притеснения, случайно научили и чули от други хора, и неочаквани прозрения, които ги озаряват.

1. На какво ме научи моята малка дъщеря: оценявай момента

Една вечер кърмех  1,5-месечната си дъщеря, докато разглеждах фейсбук. И изведнъж улових погледа ѝ. Това беше първият път, когато тя ме погледна право в очите. Почти щях да пропусна този невероятен момент. Оттогава по време на нощните хранения прибирам смартфона си – това време, прекарано насаме с дъщеря ми, ми стана любимо.

2. На какво ме научи един диетолог: как да направя зеленчуков сладолед 

Когато обсъждахме храненето на моя син в предучилищна възраст с диетолог, тя каза, че замразените зеленчуци са също толкова полезни, колкото и суровите. Предложи ми да ги давам на детето без размразяване. Оттогава правя микс от замразен грах, малки морковчета, царевични зърна пред детето и му казвам, че това е „пъстър“ сладолед.

3. Това, което ме научи един колега: не работи много

Често работя до късно и дъщеря ми казва: „Мамо, не искам да съм като теб, защото всичко, което правиш, е работа“. Колега ми помогна да внеса баланс в живота си.
Разбира се, мога да погледна телефона, ако чакам важен имейл, но отделям времето от 18:30 до 21:00 часа само на децата.

4. На какво ме научи майка ми: забавни изненади

Докато растяхме, получавахме много подаръци за Коледа и за рождените дни. Но майка ми винаги криеше няколко опаковани играчки в килера - и когато навън валеше или скучаехме, тя ни даваше някоя нова играчка. Правя същото с дъщерите си и все едно отново е Коледа!

3. На заем от друга майка: как да контролирам децата на паркинга

Когато с децата сме на паркинга, това ме побърква, защото по-големите изскачат от колата, тичат наоколо – а това може да е опасно. Видях, че една майка прави това: след като паркира, тя казва на децата да стоят едно зад друго върху бяла маркировка, начертана върху тротоара и да не “напускат поста“ без нейно разрешение. Сега двамата ми най-големи сина, на осем и пет години, стоят послушно върху тази линия и ги наблюдавам с крайчеца на окото си, докато вадя бебето от детското столче.

6. На какво ме научи друг татко: как правилно да сложа памперс на сина си

Той каза: "Винаги се уверете, че пенисът на бебето в пелената е насочен надолу, в противен случай всичките му дрехи ще се намокрят!"

7. На какво ме научи продавачката в магазина: как да избера правилното име за детето

Тя видя, че съм бременна и каза, че когато избирам име а бебето, трябва да си представя, че това е име на тийнейджър ( или възрастен, който търси работа ). И да да видя дали то отговаря във всички тези ситуации. Тя ми напомни да проверя и дали първите букви от името, които образуват инициалите, не означават нещо глупаво. „Никога не  използвам своите, защото инициалите ми са COW (крава на английски). И кой иска да има такъв монограм върху дрехите!"