Основни принципи при преодоляване на безпокойството:

1. Живейте в "днешния ден". Така, както на борда на корабите съществуват отделения, които могат херметически да се затварят, за да не се пропуска вода от едното в другото, така и вие трябва херметически да изолирате миналото от бъдещето.

"Не можем да живеем едновременно в различни измерения. Ако се опитаме, ще се унищожим физически и психически. Трябва да се ограничим само в едно единствено измерение – днешното", казва по този повод Карнеги.

2. Преодолявайте неприятностите със специална стратегия.

Каква е идеята? Карнеги говори за "магическа формула" за справяне със стресовите ситуации. Важно е да приемем най-лошия вариант, който може да ни се случи. Това ни освобождава от насилственото надбягване с реалността. Позволява ни да преминем към нагласа за разрешаване на проблема. Формулата се състои от три условия:

а.) Запитайте се "Кое е най-лошото, което може да се случи?"

б.) Подгответе се да приемете най-лошия вариант.

в.) Опитайте да подобрите най-лошия вариант.

3. Припомнете си колко прекомерно висока е цената, която може да платите за безпокойството, а именно - вашето здраве.

Носителят на нобелова награда по медицина, с-р Алексис Кърел казва: "Бизнесмените, които не умеят да се борят с тревогите, умират млади". Колко от нещата, за които се тревожим, си струват тази цена?

"Трябва да се въоръжим с умения за справяне с различни форми на тревога, чрез трите основни стъпки за анализ на проблема... Очевидните неща? Да,... Всички ние трябва да ги прилагаме при разширяването на тормозещите ни проблеми, преди те да са превърнали живота ни в истински ад", казва още Карнеги.

Има няколко основни техники за анализиране на безпокойството. 

1. Съберете всички факти.

2. Претеглете всички факти и тогава вземете решение.

3. Щом сте взели решение – действайте!

4. Напишете и отговорете на следните въпроси:

а.) Какъв е проблемът?

б.) Кои са причините за този проблем?

в.) Какви са възможните решения?

г.) Кое е най-удоброто възможно решение?

"Можете ли да прилагате тези въпроси към вашите бизнес проблеми? Повтарям предизвикателството си към вас – те могат да намалят тревогите ви с 50%", смята Дейл Карнеги.

"Не работата убива хората, а стресът. Работата е здравословна. Едва ли ще можете да натоварите човек с повече работа, отколкото може да понесе. Стресът е като ръжда върху острие. Това, което унищожава машината, не е завършването на механизмите в нея, а триенето между тях“ , посочва и Хенри Упорд Бийчър, социален реформатор.

Преборете се с навика да се безпокоите. Бъдете винаги заети. "Тайната за нещастието е да разполагате с прекалено много свободно време да се притеснявате за това дали сте щастливи или не" - Джордж Бърнард Шоу.

Не се тревожете за дреболии. Държавникът Бенджамин Дизраели е казал: "Животът е прекалено кратък, за да е малък". Така че, да не се фокусираме в дреболии.

Използвайте закона за вероятностите, за да прогоните безпокойството. "Вероятно веднага бихме елиминирали 90% от тревогите си, ако спрем да се саморазяждаме за достатъчно дълго време и открием по закона на вероятностите, че нямаме никакво оправдание за тези тревоги" - Дейл Карнеги.

Съобразете се с неизбежното. Ако протестираме или недоволстваме срещу неизбежното, ние трябва да го променим, но ще променим себе си... Можете ли да бъдете гъвакви в неизбежните житейски бури, или да им се противопоставяте и да се пречупите?

Решете точно колко тревога си струва определено нещо и не му отреждайте повече. "Глупаво е да плащаме прекалено скъпо за нещо, което ограбва съществуването ни". Не се безпокойте за минали неща. Загърбете миналото. Не тъпчете на едно място.

Из Златната книга на Дейл Карнеги

-----------------------------------------------------------------

Дейл Карнеги е роден през 1888 г. в Мисури, САЩ, и получава образованието си в Педагогическия институт в Уорънсбърг. Заминава за Ню Йорк като търговец и амбициозен актьор и започва да преподава уроци по комуникация за възрастни в Християнската младежка организация там. През 1912 г. се ражда световноизвестният „Курс на Дейл Карнеги”.

Автор е на няколко бестселъри, включително „Как да печелим приятели и да влияем на хората” и „Как да престанем да се безпокоим и да започнем да живеем”. Книгите му са издадени в над 50 млн. екземпляра, преведени на 38 езика.

Дейл Карнеги поставя началото на днешната мрежа от над 2800 обучителни офиси в повече от 85 страни.