Връзката между баща и дъщеря е изключителна. Отношенията на момичето с баща му оставят отпечатък върху детството и до голяма степен определят поведението му като възрастен. Бащата е този, който задава модела на „мечтания мъж”, пример е за поведение, предпоставка е за щастлив живот. Ако бащата не участва в живота на дъщеря си или не предлага достоен модел на поведение, това може да доведе до проблеми в по-късна възраст при дъщерята – като например да изпитва недоверие към мъжете като цяло.

Ето колко е важна бащинската фигура в живота на момичетата.

Татковците участват в живота на дъщерите си от най-ранна възраст.

Стереотипите се променят. Ако някога е било отговорност и задължение на майката грижата за децата, то сега до голяма степен ролите са равнопоставени. Бащите са насърчавани да участват активно в отглеждането на децата – от смяна на памперси, до хранене и обличане, къпане и приспиване. Все по-често можете да видите баща, който бута бебешка количка в парка.

Важността на присъствието на бащата в живота на дъщерята от емоционална гледна точка.

Според проучванията жени, които са имали добри и пълноценни отношения с бащите си от бебета, са по-малко склонни към депресивни състояния и много по-лесно се справят със стреса. Ако бащата се постарае да има близки отношения с дъщеря си, тя ще се научи да говори по-лесно за чувствата си. Това е предпоставка за здравословна и пълноценна връзка на по-късен етап от живота й.

Бащите трябва да показват любовта си към майките.

Много е важно как се отнася бащата към майката на детето си. Ако показва нежност, загриженост, привързаност и любов, много по-вероятно е дъщеря му да цени тъкмо тези качества и да ги търси по-късно у партньора си.