Думите имат значение. Те не са просто форма на изразяване, а предават и отношението ви. Поради тази причина е важно да помислите внимателно преди да ги употребите. Особено, когато общувате с децата. И още по-внимателно, когато става дума за връзката майка-дъщеря, защото там има и още нещо.

Кои са десетте грешни изречения, които никога не бива да казвате на момичето си, тъй като те няма да допринесат по никакъв положителен начин в ситуацията, а по-скоро ще доведат до отдалечаването му от вас и ще подкопаят доверието.

1. „Докато си в моята къща, ще правиш това, което аз ти кажа“

Колкото и да е раздразнена от поведението на дъщеря си, майката трябва да избягва тези думи.

Те ограничават личното пространство на момичето и погазват неговата свобода по много груб начин.

2. „Накрая ще се разболея от тревоги по теб“

По този начин прехвърляте отговорност върху крехките плещи на детето, отричайки собствената си неспособност да се справите в ситуацията.

Запомнете, че ако се случи наистина да се разболеете, не дъщеря ви е виновна, а болестта. И не опитвайте да я натоварите и с това. По-добре е да й обясните защо изпитвате дискомфорт и да опитате заедно да го разрешите. Избягвайте обаче гневните изблици, дори момичето да е причина за тях.

Родителят е длъжен да се контролира, когато общува с децата, за да не ги нарани неволно с думите си.

3. „Омръзна ми все да искаш нещо“

Невинаги семейството може да отреагира финансово на исканията на децата. Но те не осъзнават затрудненията и трудно може да им се обясни това.

Вместо да натяквате на момичето си, че постоянно иска нещо от вас, опитайте да обясните с подходящи думи избора, пред който сте изправени като семейство.

Но не представяйте това в негативен план, а пробвайте да акцентирате на евентуалния изход от ситуацията, за да види и тя, че винаги има светлина в края на тунела. И не я учете от малка да цени материалните стимули, награждавайки я за всяка добра оценка. Това всъщност се отнася не само за момичетата, а и за момчетата.

4. „Прекалено си слаба, ребрата ти се броят вече“

Склонността към поддържане на определено тегло в тийнейджърска възраст може да бъде и опасна, тъй като лесно води към анорексия. Това обаче често е причинено от емоционален дисбаланс, както и преждевременното затлъстяване.

Подценяването на този проблем, както и преекспонирането му, не помага. Важно е да откриете причините, довели до това състояние и да опитате да ги разрешите.

Трябва да намерите правилните думи и да покажете чувствата си, за да не бъдат те изтълкувани погрешно. Така и момичето ще се научи да различава и разграничава емоциите, което ще ѝ помогне да се справи и с емоционалните си проблеми.

5. „Живота си съсипах си заради теб“

Продължението на това изречение обикновено е: „И ето как ми се отблагодаряваш“. Обикновено майките, които изричат това, имат вътрешен неразрешен конфликт, с който първо трябва да се справят те самите, а не да вменяват вина на децата си.