Не е тайна, че всички двойки се карат от време на време.
Споровете са нормална част от семейния живот. Колкото и да искаме да избегнем конфликти, има моменти, когато просто трябва да изпуснем парата.
Но има кавги и кавги.
Можете да кажете един на друг всичко, което ви боли, но в същото време уважавайте чувствата на съпруга си, правете го без директни обиди, без да нарушавате личните граници и без удари под кръста.

Тоест без думи и действия, които оставят след себе си тежък, разрушителен „последвкус“, от който е много трудно да се отървете по-късно.
Когато емоциите се развихрят, нещата лесно могат да излязат извън контрол и да станат токсични не само за спорещите родители, но и за децата, които чуват и помнят всичко. Ето защо е важно в такива моменти да се въздържате и да не прекрачвате линията, отвъд която на хоризонта се очертава само думата „раздяла“.

Експертите по семейни отношения съветват какво не трябва да казвате и правите по време на кавга с партньора, освен ако, разбира се, не искате връзката ви да се провали.

Не се стъпвайте "по мазолите". Когато хората живеят заедно, те отлично познават всички слаби места на другия, знаят как бързо да го наранят както и успяват да предизвикат пристъп на ярост.
В разгара на кавгата често прибягват до забранени техники - „удари под кръста“, които водят само до ескалация и взаимна конфронтация. Така става още по-трудно конфликтът да се реши.

Опитайте се да се съсредоточите върху предмета на кавгата, а не да атакувате партньора си и да му казвате нещо, за което по-късно ще съжалявате.
Много е трудно, но трябва да се опитате да запазите взаимно уважение.

Не ровете миналото. Ако по време на кавгата започнете да напомняте на партньора миналите му грешки, погрешни действия, думи, ще налеете само масло в огъня.
Това изостря конфликта, тъй като дразни партньора и го кара да започне да се защитава.
Случилото се в миналото е без значение за предмета на настоящата ви кавга и сега няма нужда да губите време и енергия да се връщате към него.

Не използвайте думата "развод". Изричайки думата „развод“ по време на кавгата, вие се фокусирате върху крехкостта на връзката ви, което кара вашия партньор да почувства цялата уязвимост на позицията си.
Заплашвайки с развод, може да изнудвате емоционално партньора си, без да го осъзнавате. Това е друга забранена техника при кавга. По-добре е да приемете никога при спор да не използвате думата "развод" .

Не влизайте в личната територия и не използвайте нецензурен език. Когато загубим контрол над себе си, разбира се, не най-приличните думи могат да излетят от устата ни.
Трябва да сте наясно, че това поведение е недостойно за двама възрастни, зрели хора. Те могат и трябва да разрешават конфликтите си по по-цивилизован начин, без лични обиди.

Продължава на страницата на Новите родители