В един съвършен свят майките са готови на всичко в името на безопасността и благополучието на децата си. Може би това е била и вашата реалност. А може би носите емоционалните рани от токсични отношения между майка и дъщеря.

Въпреки че светът ни далеч не е идеално място, преобладаващият мит за идеалното майчинство остава. Десетилетията на семейно ориентирани телевизионни предавания са направили много за популяризирането на тази погрешна представа. Всеки иска онази любяща, скромна майка от телевизията, която винаги запазва спокойствие, знае всички отговори и се облича с най-хубавите си дрехи и бижута, докато чисти къщата.

В нашето общество повечето майки може и да грешат, но все пак се стараят да бъдат добри съпруги и родители. За самотните жени родителството често е двойно задължение, но много от тях се справят добре с тази работа. Дори в най-добрите отношения между майка и дъщеря различията в мненията и напрегнатите моменти са нещо обичайно.

Ако сте мъж и четете това, тези белези, разбира се, могат да се отнасят и за вас.

Началото на връзката майка-дъщеря

Като бебе и в детството си момичетата виждат себе си в лицата на майките си и се свързват с тях. Когато майките са състрадателни и внимателни, това уверява дъщерите им, че са обичани. Тази връзка на любов осигурява основата на самочувствието и увереността на момичетата в други взаимоотношения.

Когато нямат доверие или привързаност към този, който трябва да ги обича и защитава, в бъдеще ще се появят проблеми с доверието.

Амбивалентна привързаност

Помислете за връзката, която сте имали с майка си в детските и тийнейджърските си години. Ако привързаността на майка ви е била несигурна като за времето, майчината ви привързаност вероятно не е била сигурна. Вместо това може да сте развили несигурна или амбивалентна привързаност. Амбивалентна привързаност

Помислете за връзката, която сте имали с майка си в детските и тийнейджърските си години. Ако обичта на майка ви е била непостоянна като времето навън, привързаността към майка ви вероятно не е била подсигурена. Вместо това може да сте развили несигурна или амбивалентна привързаност.

Избягване на привързаността

Ако майка ви е била груба или жестока, може да сте се колебаели дали да потърсите нейната обич или внимание, което е създало избягваща привързаност. И двата вида токсични родителски взаимоотношения могат да изкривят бъдещите ви възгледи за взаимоотношенията и света. Създава се психически конфликт - нуждаете се от защита от майката, която ви е насилвала, и същевременно търсите нейната любов и приемане.

Мама е виновна

Съвременните книги, списания и уеб страници изобилстват с истории за провалени отношения между майки и дъщери. Докато преди беше немислимо да се споделя такава лична семейна история, сега това е нещо обичайно. Ще откриете множество книги, написани от известни жени и техните майки, които са били в конфликт помежду си.

Ако имате емоционални рани от неуспешна връзка майка-дъщеря, не сте сами. Простото признаване, че сте жертва, е първата стъпка към изцелението.

Следват

12 емоционални рани, които според психологията може да пренасяте във вашите отношения като възрастни.

Проблеми с доверието

Ако сте израснали с амбивалентна привързаност към майка си, ви е трудно да се доверите на други хора. На нейната любов и приемане не може да се разчита, така че защо другите да са по-различни? Може би, когато някой приятел или любим ви показва искрено внимание, вие го подозирате, че има скрити мотиви.

Когато имате проблеми с доверието, може да се нуждаете от непрекъснато валидиране и защитено доверие. Тези проблеми често могат да доведат до хиперсексуалност и ревност. Това затруднява създаването на граници в личните и професионалните взаимоотношения.

Ниско самочувствие

Нивото на самоувереност се определя в ранното детство, а връзката майка-дъщеря е ключова. Вербалното и емоционалното малтретиране създава емоционални рани, които са пагубни за самооценката и увереността ви. Скоро започвате да вярвате на жестоките реплики от рода на: „Не можеш да направиш нищо“, „Толкова си глупава“ или „Нищо няма да постигнеш“.

Затруднения с поставяне на граници

Може би майка ви е била дистанцирана или е отсъствала от живота ви и ви е трудно да поставите граници. Това може да ви кара да си мислите, че вината е ваша. Не е изключено да сте се превърнали в човек, който угажда на другите. Несигурни сте в себе си и може да саботирате взаимоотношенията си поради недоверие или обсебване и ревност.

Свръхчувствителност

Онези хора, които те карат да стъпваш на пръсти, за да не ги обидиш, са до болка познати на всички ни.Необичаните дъщери често приемат присърце и най-малката забележка - истинска или въображаема. Ако това сте вие, може би ви е трудно да показвате емоциите си по подходящ начин.

Например, вашата най-добра приятелка може да ви каже, че обожава новата ви прическа. Вместо да приемете искрения комплимент, решавате, че тя ви се подиграва или че предишната ви прическа е била грозна. Може да се ядосате и загубите самообладание пред приятелката си без причина.