Имате дъщеря и сте горди от отношенията, които сте успели да постигнете и разбирателството с нея. Е, понякога не се получава точно както сте очаквали, но тогава махате с ръка.

Дали обаче всичко, което смятате за правилно не е всъщност точно обратното? Ето 6 от най-честите грешки, които правят родителите на момиче.

Очаквате да бъде точно ваше копие

Дори дъщеря ви да прилича на вас на външен вид и да копира вашите маниери и поведение, тя няма как да бъде като вас.

Ако момичето ви е различно, не се опитвайте да я накарате да стане ваше копие, а опитайте да влезете в нейния свят на интереси, доколкото е възможно. Така ще намерите общи неща, които да обсъждате, а и ще започнете да я оценявате като личност.

Най-важното е да се научите да приемате дъщеря си такава, каквато е.

Фокусирате се прекалено върху външния й вид

Всеки човек е индивидуалност. Някои деца просто са по-пухкави или по-отпуснати и трудно ще постигнат слабото и тонизирано тяло, каквото вие желаете да имат.

По-важно е момичето ви да поддържа здравословно тегло. Затова не коментирайте колко, а какво яде. И забравете думата диета. Така й давате грешно послание и я карате да си мисли, че не е достатъчно добра, за да я харесвате. Не съдете прическата й, избора на дрехи и други незначителни неща.

Уверете се, че вашите коментари не я карат да вярва, че искате да я „подобрите“.

Чувствате се неловко, когато ви зададе някой от онези неудобни въпроси

Разговорите за момчета, секс или пубертет често не са особено приятни на порасналите момичета и ги карат да се чувстват некомфортно. Но не е добре и да избягвате тези теми. Ако страните от тях, дъщеря ви ще помисли, че ​​не сте човекът, с когото да говори за всичко, а това вече може да се превърне в сериозен проблем.

Уверете я, че винаги сте на линия, ако има нужда да сподели нещо или да се посъветва по неудобен въпрос. Превърнете се в неин приятел, съучастник и довереник, не само в майка. Не забравяйте, че е много важно тя да ви възприема като човек, към когото може да се обърне по всяко време.

Специално сексът е много чувствителна тема, която трябва да бъде разгледана задължително в определен момент. Пренебрегването на този разговор не е полезно. Бъдете умерени и не притискайте твърде много момичето, защото така рискувате то да тръгне в една или друга посока. Научете се да слушате, съветвате и разбирате.

Постоянно я поучавате какво да прави, очаква и как да се държи с мъжете

Много момичета смятат, че единственото нещо, което има значение на света, е да си имат гадже. Обяснете на дъщеря си, че това не е вярно и колко е ценна връзката със специален човек, ако той е наистина влюбен в нея.

Говорете за това какво означава да се обичат един мъж и една жена, дайте й цялата информация, от която се нуждае, но я оставете сама да разбере и осмисли какви са истинските отношения.

Говорите лошо за баща й

Независимо от състоянието на връзката ви, той си остава нейният татко. Не опитвайте да вгорчите отношенията им, а ги насърчавайте. Момичетата се нуждаят от вида любов, който само бащата може да даде.

Знаейки, че имат любовта на татко, те ще растат по-уверени и ще имат по-стабилни романтични връзки. Затова се опитайте да не рушите авторитета на партньора си пред дъщеря си, а наблегнете на неговите добри качества.

Продължава на страницата на Новите родители