Собственик на коктейл бар във Великобритания се обърна към физиката в опит да накара клиентите си да започнат да говорят един с друг, вместо да се взират самотно в социалните медии по цяла нощ.

Стив Тайлър, който притежава бара Вана с Джин в Източен Съсекс, построи сам Фарадеев кафез около бара си, за да предотврати влизането на клетъчните сигнали в сградата. Този оригинален и противоречив в известен смисъл ход включва инсталирането на метална мрежа в стените и таваните на бара, за да филтрира електромагнитните сигнали преди да влязат вътре.

Ефектът, който Тайлър използвал, е открит през 1836 година от физика Майкъл Фарадей, и работи по начин, подобен на шумоизолиращите антифони, които блокират звука като излъчват вълни с обратна на тези на звука дължина.

Така, когато електромагнитен сигнал – като клетъчния сигнал на мобилните телефони – стигне до външните стени на Фарадеевия кафез, това кара електроните в метала да се задвижат по определен начин и да създадат електромагнитно поле, което е срещуположно и елиминира дадената дължина на вълната.

Вие вероятно също имате Фарадеев кафез вкъщи, например в микровълновата, която има метална мрежа между стъклото на вратата, предназначена да спре микровълните да излязат навън.

Някои портфейли днес също имат мини-Фарадееви кафези, вградени в тях за да спрят крадците от кражба на електронните ви данни от кредитните карти.

Тайлър каза пред BBC, че е построил своя кафез от сребърно фолио и медна мрежа – и че вие може да се научите да си построите такъв и само. “Не е съвършената система, не е на нивото на военните,” обяснява собственикът, “просто исках клиентите да се насладят на вечерта в бара без да са прекъсвани от телефоните. Вместо да ги моля да изключат телефоните си спрях телефоните сам.”