Собственик на коктейл бар във Великобритания се обърна към физиката в опит да накара клиентите си да започнат да говорят един с друг, вместо да се взират самотно в социалните медии по цяла нощ.

Стив Тайлър, който притежава бара Вана с Джин в Източен Съсекс, построи сам Фарадеев кафез около бара си, за да предотврати влизането на клетъчните сигнали в сградата. Този оригинален и противоречив в известен смисъл ход включва инсталирането на метална мрежа в стените и таваните на бара, за да филтрира електромагнитните сигнали преди да влязат вътре.

Ефектът, който Тайлър използвал, е открит през 1836 година от физика Майкъл Фарадей, и работи по начин, подобен на шумоизолиращите антифони, които блокират звука като излъчват вълни с обратна на тези на звука дължина.

Така, когато електромагнитен сигнал – като клетъчния сигнал на мобилните телефони – стигне до външните стени на Фарадеевия кафез, това кара електроните в метала да се задвижат по определен начин и да създадат електромагнитно поле, което е срещуположно и елиминира дадената дължина на вълната.

Вие вероятно също имате Фарадеев кафез вкъщи, например в микровълновата, която има метална мрежа между стъклото на вратата, предназначена да спре микровълните да излязат навън.

Някои портфейли днес също имат мини-Фарадееви кафези, вградени в тях за да спрят крадците от кражба на електронните ви данни от кредитните карти.

Тайлър каза пред BBC, че е построил своя кафез от сребърно фолио и медна мрежа – и че вие може да се научите да си построите такъв и само. “Не е съвършената система, не е на нивото на военните,” обяснява собственикът, “просто исках клиентите да се насладят на вечерта в бара без да са прекъсвани от телефоните. Вместо да ги моля да изключат телефоните си спрях телефоните сам.”

Фарадеевите кафези са различни от електронните заглушаващи устройства, които работят чрез активното излъчване на електромагнитен сигнал, който пречи да приемето радио сигнала. Заглушаващите устройства често са незаконни, но Фарадеевите кафези не нарушават закона, защото са пасивни. Те само филтрират телефонните сигнали, въпреки, че блокирането на всички телефонни сигнали в бар може би не е изцяло добра идея.

Не се споменава дали Тайлър е блокирал и WiFi сигналите освен клетъчните, които имат по-къси дължини на вълната и така има шанс да се промъкнат през бариерата и да позволят на клиентите да се свържат с мрежата през WiFi мрежа, а не през 3G или 4G мрежите.

Във всеки случай идеята е наистина оригинална. Тайлът далеч не е единственият ентусиаст, който използва науката за да разреши социални проблеми. В Сан Франциско, САЩ  и в някои части на Германия местните власти са започнали да боядисват стените със специална хидрофобна боя, така че ако някой подпийнал посетител реши да уринира върху тях да бъде неприятно изненадат от обърнатата посока на струята.

Както често се случва, ако имате проблем, науката може да помогне.

Източник: ScienceAlert