Ново изследване разкри, че излагането на ярка светлина със син оттенък – подобна на тази, излъчвана от смартфон - може да повлияе на нашия метаболизъм, водейки до покачване на тегло и объркване на процеса на регулиране на глюкозата, пише Science Alert.

Изследването подкрепя резултати от предишни проучвания, както и изследвания върху мишки, но за пръв път показва пряката връзка между светлината и нашия метаболизъм. А това не е най-добрата новина тези от нас, които проверяват дали не са получили съобщение на всеки пет минути, преди да заспят.

"Тези резултати дават допълнителни доказателства, че излагането на светлина може да повлияе на метаболизма", коментира ръководителят на изследването Катрин Рийд от Северозападния университет в Илинойс.

Изследването не разглежда конкретно светлината от екрана на смартфон, а светлина със син оттенък, за чиито вълни е е известно, че имат най-голямо влияние върху нашия циркаден ритъм - биологичният часовник, който се контролира от светлината и влияе на начина, по който се храним, спим и освобождаваме хормони.

Същият вид светлина е излъчвана от нашите телефонни и компютърни екрани, затова когато решите да си лягате, просто оставете мобилното устройство настрана и се насладете на съня.