Да се унесеш към края на урока със сигурност не би се харесало на преподавателя.

Доказаха обаче, че е полезно. В проучване, публикувано в сп. „PLOS One”, учените твърдят, че да заспиш малко след като си получил нова информация, помага при възприемането й.

Това би могло да означава, че най-добрата подготовка за изпит е финалната. Също се отнася и за работата – най-ефективно би било да изготвиш презентацията си точно преди да си легнеш.

Изследователи от Университета в Нотр Дам, щата Индиана, САЩ, тествали 208 ученици, които обикновено спели по 6 часа през нощта. Показали им серия от двойки думи, една част от които имала общо с другите, а останалите били напълно произволни. От участниците в проучването се изисквало да запомнят колкото се може повече думи. Проверка на запаметената информация имало след определни прекъсвания с различна продължителност. Към това се включвал и нощният сън.

Макар и да съществували известни разминвания при възпроизвеждането на думите, установено било, че най-добрите резултати са получените след 12-часова почивка, включваща и нощния сън.

Преди второто тестване на учениците била дадена и 24-часова почивка. Тези, които заспали малко след запаметяването на думите, се справили много по-добре и в двете категории на изследването. Това доказва необходимостта от сън след получаване на нова информация.

„Проучването потвърждава, че сънят след запаметяването на нещо ново е от полза за паметта”, казва Джесика Пейн – психолог от Университета в Нотр Дам. Тя допълва, че този метод би могъл да помогне за запаметяването на каквато и да е информация.

Преди десетилетия, преди 1989 г., в България имаше цяла школа, наречена на името на създателя си д-р Георги Лозанов, за запаметяване след сън, предимно за учене на чужди езици по този метод.