Да бъдеш честен от сутрин до вечер не е лесно.  С напредването на деня психологическата цена, която заплащаме, за да поддържаме моралния си компас в изправност започва да ни натежава, и следобед сме по-склонни да направим компромис със съвестта си, установиха учени.

Изследване на психолози от Харвардския университет и Университета на Юта откри, че хората са по-склонни да се въздържат от нечестно поведение сутрин, отколкото вечер. Те провели четири експеримента, за да определят как се променя моралното поведение в различно време от деня.

Във всеки от тях участниците (групи от студенти в първите два експеримента и интернет потребители от САЩ, подбрани на случаен принцип във вторите два) имали възможност да спечелят дребни суми, ако излъжат, и във всеки от тях хората били по-склонни да лъжат, когато експериментът се провеждал следобедно време, отколкото сутринта.

Хората, които в редварителните анкети като цяло се проявявали като по-честни – или поне чувствали вина, когато прибягват до измама – били по склонни да изпитват следобедния ефект.

(Хората, които посочвали, че неетичното поведение не ги притеснява, били склонни да лъжат през цялото време).

Нашите резултати предполагат, че само времето от деня може да доведе до систематичен неуспех на „добрите” да се държат морално, пишат изследователите. Изводите на учените съвпадат с друго подобно проучване, което твърди, че самоконтролът е като мускул, който се уморява от прекалено много употреба или като басейн, водата в който с времето намалява.  След  множеството малки решения, които се налага да взимаме през деня, ние не можем да се контролираме и лъжем, за да получим някоя стотинка отгоре в психологическо проучване.

Източник: Popular Science