Редица признаци могат да покажат каква ще е продължителността на живота, и има ли риск от ранна смърт Така например колко бързо човек става от масата след хранене може да покаже дали ще умре през следващите 10 години. Резултатите от изследването официално са публикувани в British Medical Journal, предава БНР. В своето проучване експертите изследвали колко време отнема на хората да изпълняват малки ежедневни задачи. Оказа се, че скоростта на ходене и способността да се приготвят самостоятелно ястия могат да станат маркери, показващи здравословни проблеми, които изискват незабавна реакция.

Учените са изследвали данни за здравния статус на повече от 6000 участници от 1985 до 1988 г., пише Daily Record. От 2007 до 2016 г. участниците са преминали трикратни физически прегледи по три пъти по основни направления, а до октомври 2019 г. като част от експеримента са регистрирани няколко смъртни случая по различни причини.

Оказа се, че тези участници, които съобщават, че стават бавно от стола, са починали около 10 години по-рано спрямо останалите. Те са имали и повече трудности в ежедневния си живот през четирите години преди смъртта си, и тези трудности са се увеличили драстично точно преди смъртта им.

„По-слабата двигателна функция е свързана с повишен риск от смъртност. Този риск пряко зависи от скоростта на ходене и от времето, в което се става от стола. 30% от всички хора, които изпитват затруднения, умират“, се казва в доклада.

В друго изследване учените разработили "калкулатор на смъртта" за възрастни хора, който позволява на близките да планират грижите за болен човек до смъртта му.