Да бъдем любезни, вежливи, възпитани е важно. Ако прекаляваме обаче, може да навредим вреда на себе си или околните. Това не означава да забравим за обноските, на които родителите ни са ни научили, а да се стараем да спазваме мярка.

Ето няколко ситуации, в които е по-добре да не разчитате на вежливост и възпитание.

1. Ако сте шофьор и пропускате пешеходец.

Въпросът не е само в това да спрете колата и да дадете знак да премине пешеходецът. Невинаги е добре да го правите, защото е възможно да застрашите здравето му, ако не сте преценили добре ситуацията – представете си, че в съседната лента се движи бързо друг лек автомобил.

2. Не се извинявайте на преглед при лекаря.

Ако споделянето на състоянието ви е съпътствано с хиляди извинения, ще създадете впечатление, че сте несигурни в това, което казвате. Вашият лекар е твърде вероятно да не приеме проблемите ви достатъчно сериозно.

3. „Първо дамите!“

Не е добре мъжът да прави място на дамата във всяка ситуация. Ако става дума за опасни места като асансьор или някоя опасна атракция например, е добре да се качи първо мъжът, след което да подаде ръка на дамата.

4. Не вдигайте веднага паднал човек.

Ако пред вас на улицата някой падне, първата ви реакция не бива да бъде да се втурвате да го вдигате. От изключителна важност е първо да се установи какви са пораженията му, защото в някои случаи е по-добре да не се размества. В този смисъл е възможно по-скоро да наредите, отколкото да помогнете.

5. Благодарете, когато ви правят комплимент.

Когато някой искрено се възхищава на външния ви вид или на добре свършена работа, не махайте срамежливо с ръка, а се усмихнете широко и благодарете. По този начин доказвате, че цените себе си.

6. Бъдете сдържани при запознанство.

Когато се запознавате с някого, не стискайте и не друсайте прекалено силно ръката му, за да не го стреснете или да не го нараните. Също така не се хвърляйте на врата му. Повечето хора предпочитат да се спазва дистанция и държат на личното си пространство.

7. Не отегчавайте с излишни приказки.

Не затрупвайте събеседника си с цялата налична информация, която се върти из главата ви. Повечето хора предпочитат разговорите по същество.

Цветелина Велчева