Когато започвате връзка, се стараете да правите добро впечатление, и двамата сте ентусиазирани, споделяте всичко заедно, струва ви се, че не можете да живеете един без друг. С две думи – носите се в облаците. Съществуват обаче предупредителни знаци, нещо като червени лампички, които подсказват, че рано или късно партньорът ще ви разбие сърцето.

1. Да се вкопчите в партньора си.

Ясно е, че в началото на връзката искате да прекарвате всеки миг заедно с любимия. Не можете да се разделите на вратата, по телефона, пишете си посреднощ, мислите постоянно един за друг. Нормално е и по-голямата част от времето си да посвещавате на половинката. Дотук добре, обаче… ако системно пренебрегвате приятелите си заради него, лишавате се от любимите си неща, то това рано или късно ще доведе до по-големи проблеми. Ще започнете да обсебвате партньора си, което няма да ви донесе нищо добро – най-много да изгуби интерес към вас и да ви изостави. Здравословната връзка позволява и лична свобода. Двамата трябва да правят неща и един без друг, да се забавляват един без друг, да споделят време и с други хора, да се вълнуват от работата си, от хобитата си.

2. Да прощавате лошото поведение.

Ако партньорът ви постоянно си прави шегички на ваш гръб, повтаря ви какво трябва да промените във външния си вид или поведението, заплашва, че ще скъса с вас, нарича ви с обидни имена, проявява агресия, какво по-убедително от това, да направите първата стъпка ви е ида си тръгнете от тази връзка? И не, не е защото ви обича или ви мисли доброто. Имайте предвид, че ако партньорът ви се държи още от самото начало по този начин с вас, почти невероятно е впоследствие да се промени. Подобни отношения често водят до домашно насилие.

3. Да се сравнявате с бившите си.

Това правило важи и за двете страни. Никога не сравнявайте партньора си с бившия си, нито позволявайте той да го прави. Подобни отношения не заздравяват връзката ви. Постоянното споменаване на бившия е неприятно, освен това създава впечатлението, че не цените човека до себе си. В крайна сметка, ако бившият ви е бил толкова чудесен, защо още не сте с него?

4. Да не си говорите.

Ако приятелят ми или приятелката ми ме обичаше наистина, щеше да знае от какво имам нужда и нямаше да се държи така.” Много хора правят грешката да очакват невъзможното от човека до себе си, смятайки, че може да чете мисли. Ако искате нещо, просто го кажете. Не правете намеци, не подсказвайте косвено за това, не разказвайте истории за други хора, надявайки се да се досети сам, а просто кажете какво не ви харесва и какво бихте искали. Говорете си и обсъждайте проблемите. Липсата на комуникация ще доведе до отчуждаване.

5. Да идеализирате партньора си.

Човешко е да се греши. Идеални хора не съществуват. Някои хора го забравят, защото в началото на връзката носят розови очила и се оказват слепи дори за лошите навици на партньора си. Когато свалят розовите очила, преживяват емоционален шок. Затова се опитайте да бъдете повече реалисти и по-малко романтици от самото начало. Приемайте и обичайте човека до себе си с добрите и лошите му черти, защото никой не е съвършен. Въпросът е добродетелите да бъдат повече от пороците. В повечето случаи е достатъчно човекът до вас да бъде добър и честен, да ви разсмива и да проявява загриженост.