Да уважаваш себе си, е ключът към щастието и успеха.

Ако не изпитвате уважение към себе си, то вероятно и другите не ви уважават, а това със сигурност пречи на едни здравословни и хармонични взаимоотношения. Ето кои са сигурните признаци, че нямате никакво самоуважение. Ако се разпознаете, е препоръчително да вземете мерки и може би в живота ви нещата ще започнат да се подреждат.

1. Позволявате на другите да ви казват как да живеете живота си.

Не е лошо да искате съвети от близки и доверени хора, но когато се прекрачва границата до степен, в която не можете да вземете самостоятелни решения, това е проблем. Това е ясен признак, че вие нямате никакво доверие на себе си, че не уважавате собствените си умения да прецените кое е правилно и кое е грешно, а се доверявате сляпо на другите хора.

2. Постоянно се подценявате.

Не обичате похвалите, неудобно ви е, когато ви хвалят и изтъкват качествата ви. Всичко това говори за ниско самочувствие и липса на самоуважение. Гордейте се с постиженията и успехите си. Не парадирайте с тях, но нека бъдат достойна част от вашия живот.

3. Правите неща, които мразите.

Постоянно правите компромиси със себе си, като се захващате с неща, които не обичате само и само да не разочаровате другите. Това говори за болезнена нужда да получите чуждото одобрение и да не влезете в конфликт с някого.

4. Крайно самокритични сте.

Няма нищо лошо в това човек да е критичен към себе си – дори е полезно, защото е стимул да бъдем по-добри. Но когато вечно не сме доволни от постигнатото, когато постоянно се подценяваме за сметка на другите и виждаме достойнствата и успехите на околните, но провалите на себе си, това говори за ниско самочувствие и липса на самоуважение.

5. Излизате от една токсична връзка и влизате в друга.

Токсичните връзки обикновено се превръщат в такива, защото си имаме работа с изкусни манипулатори. Много често оставаме в такава връзка от страх – че не сме достатъчно добри, че ние сме виновни за разпада на отношенията, че няма да ни се случи нищо по-хубаво (а може би че дори не го заслужаваме).

Обичайте себе си! Уважавайте себе си! Спрете да правите толкова големи компромиси с живота си! И нещата ще започнат да се нареждат.