Точните причини за развитието на шизофренията продължават да остават до голяма степен мистерия, но една от посоките, в които са насочени усилията на учените, е връзката между бременността и отключването на болестта.

Напълно ново изследване показа нови и потенциално обещаващи резултати. Според тях фокусът на вниманието трябва да се насочи към ключовата роля на плацентата в бременната жена.

Учените отдавна разглеждаха възможността шизофренията да се окаже нервнодегенеративно заболяване, което се причинява по време на бременността или съвсем скоро след раждането, но и досега не бяха ясни истинските причини за проблема, както и точния механизъм на причиняването.

Резултатите от новото изследване дават сериозни основания, за да се надяваме, че науката скоро ще разгадае мистерията на болестта и ще изгради успешен модел за нейната превенция, както и за борбата с нея в наличните случаи.

Някои от досегашните изследвания показаха, че болестта може да се дължи 80% на генетични причини. Други откриха, че усложнения в ранния период от живота могат да увеличат риска от развиването й до цели два пъти. Но новото изследване показа, че по време на някои усложнени бременности, като например когато майката хване вирусна инфекция, това може да доведе до поредица от събития, които да причинят болестта в някои случаи. Тогава някои свързани с шизофренията гени се отключват в плацентата на майката и засягат нейното състояние. В резултат това може да засегне ранното развитие на мозъка на плода.

“За първи път открихме обяснение за връзката между усложненията в плода по време на бременността , генетичния риск и тяхното комбинирано влияние върху психично-неврологичното заболяване”, коментира невробиолога Даниъл Уайнбъргър от института за мозъчно развитие Либер.

Източник: Science Alert