На световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години президентът на Световната федерация (FISA) Жан-Кристоф Ролан присъства на втори голям шампионат, на който домакин бе Пловдив. Олимпийският и световен шампион бе у нас и през 2015 г. на световното първенство до 23 години. Той със сигурност ще дойде в България и догодина, когато Пловдив посреща световния шампионат за мъже и жени.

- Г-н Ролан, ако сравним световното гребане с една лодка в добра работна кондиция ли е тази лодка?

- Светът на спорта се развива много бързо и затова е изключително трудно да се прави сравнение с други спортове. Гребането има много дълга традиция, но трябва да се адаптираме към средата, която е динамична. Проблемът е, че има все повече и повече спортове, но концентрацията на вниманието на хората е върху ограничен брой от тях. В този свръх конкурентен пейзаж трябва да се борим, за да запазим нашата позиция в олимпийското движение, където спортът ни има добро място. Така че - да,  гребната ни лодка се движи добре.

- През 2015 г. казахте, че очаквате нови страни да се приобщят към гребането. Колко нови федерации има във FISA?

- Ние спечелихме за гребането още девет федерации в сравнение с 2015 г. Тогава бяха 142, а днес са 151. И ще бъдем 153 на тазгодишния конгрес на FISA?

- С какво гребането привлича младите хора?

- Живеем в свят, в който е все по-трудно да привлечеш младите, защото имат достъп до много неща – технологиите, видеоигрите. Как тогава да ги привлечем към гребането? От една страна имаме доста дълго време на „чиракуване“ в гребането, трябва време да опознаят спорта ни, изискват се много усилия. Фазата на обучение е много трудна. В други спортове още от първата минута забавлението започва - давам топката и започваш да я риташ. В гребането не се забавляваш, гребането не е игра. В много спортове забавлението е в играта. При нас, когато се качиш на лодката и си нов в гребането, ще трябва да се научиш първо на дисциплина, на техника, а това не е никак лесно. Как тогава да привлечем младите? Да, те минават дълго обучение, но след това си дават сметка за всички ползи, които ти дава гребането. Това е комплексен спорт, който изисква много усилия, така че ние привличаме младите, които имат вкус към усилията. Но също така трябва да имат вкус към екипната работа. Гребането е екипен спорт. Цялото удоволствие да бъдеш на вода, да се плъзгаш по нея с лодката, ето това е прекрасното. Истината е, че гребането няма да привлече масите, това не е широко достъпен и широко популярен спорт. Бих казал, че гребането няма да привлече милиони и милиони млади хора, но ние сме част от спортния пейзаж, имаме своите разбиращи почитатели и е нормално да се борим за нашия спорт в бъдещето.

- Много често гребци и треньори питат има ли възможност FISA да разреши теглото на лодките да стане по-малко, за да бъдат те по-бързи?

- Ще отговоря в две точки. Първо: в нашият спорт постиженията се дължат на гребците, а не на оборудването. Това не е както във „Формула 1“. Там, ако имаш добра кола и добър мотор, печелиш. И дали си добър пилот или лош пилот, няма толкова голямо значение. В гребането този, който печели, е този, който е най-добрият. И не защото има най-добрата и най-скъпа лодка. Ние искаме, ако оборудването се развива, всички да могат да се възползват от по-съвършените материали и технологии в лодкостроенето. Второ - лодките са скъпи спортни уреди. Искаме да се ограничи предимството на федерациите, които имат повече средства пред тези, които нямат толкова. Следователно в нашите правила се ограничава теглото на лодката. Защото този, който има повече пари и си купи по-лека лодка, ще има предимство. Ние искаме всички гребци да имат едни и същи условия. Сегашните лодки са много усъвършенствани. Ние сме се възползвали от технологичното развитие, а производителите на лодки използват супер материали като карбон. Но какъвто и да е екипът, от която и страна да е – имат едни и същи лодки. Ако утре оставим свободно производство на лодки без ограничение в теглото, ще имаме страни, които ще направят големи инвестиции, ще направят много добри лодки и техните гребци ще ползват предимства. Някои казват -  FISA е старомодна, тя не иска нововъведения. Но ограниченията в теглото на лодките е за доброто на нашия спорт. Ние искаме съвършенството да бъде на атлетите, а не на лодките.

- Как преминава един работен ден на президента на FISA?

- Най-напред трябва да уточним едно нещо - длъжността на президента на FISA е мисия. Аз не съм заплатен за това, че съм  президент на FISA. И трябва да организирам моето работно време като функция на моята професионална дейност и да вмъкна задълженията ми на президент на FISA. Имам шанса да работя на същото място, където е седалището на FISA и не губя време да отивам от едно място на друго. Давам много от себе си на FISA. Представлявам всички национални федерации,  организирам и  водя стратегията на гребането в световен мащаб. Връзките с олимпийските движение също е много важна част от работата ми. Бъдещето на гребането зависи също така и от мястото му сред другите спортове. Ролята ми е да осигуря достойно място на гребането в света на всички олимпийски спортове.

- А остава ли Ви време за състезания по гребане?

- За съжаление „греба“ не на вода, а тренирам активно на ергометър. Имам тренажор в къщи, тук в Пловдив президентът на организационния комитет Иван Попов ми е осигурил един ергометър, за да не прекъсвам тренировките си. Сутрин правя един сеанс и през деня се чувствам много работоспособен.

- Какво от опита на сегашното световно първенство да пренесем на следващото голямо първенство за мъже и жени през 2018 г. в Пловдив?

- Сегашния шампионат не е състезание, което се провежда за първи път в Пловдив. Тук имате опита от няколко шампионата, които бяха реализирани на гребния канал. Организационният комитет на Пловдив придоби много добър опит. През 2018 г. световният шампионат за мъже и жени ще бъде едно ниво по-високо. Състезанието не е от същия размер, много повече хора ще дойдат. Аз нямам някакво притеснение и за следващото състезание, но знам и откъде ще дойдат трудностите. Екипът на Иван Попов и самият той имат достатъчен опит и те ще успеят в организацията на един добър световен шампионат. Единственият проблем, за който говорим от години, е вторият гребен канал. Беше ни обещано да има такъв, но за съжаление ситуацията не зависи от волята на организаторите. Надявам се да го построите, тъй като броят на лодките  ще е много по-голям. Когато определихме домакинството на Пловдив на световното първенство през 2018 година имахме надеждата да разполагаме с този канал. Без него ще е по-трудно.

- Можете ли да кажете еднозначно дали сте доволен от организацията в Пловдив?

- Ако трябва да отговаря с една дума – да. Категорично да. Мисля, че  направихме много, много успешен шампионат. Още веднъж да кажа, че зад очевидната лекота, с която премина шампионатът, има много голяма работа, която е извършена от организаторите. Сигурно е имало трудности, но ние отстрани видяхме само гладката работа на всички екипи. Надявам се досегашният опит на Пловдив да бъде капитализиран за следващата година в най-голямото състезание по гребане в света.