България завърши с 5-то място световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив. Борис Йотов направи много силна финална гонка, но жестоката конкуренция не му позволи да се пребори за отличие и той завърши на 5-та позиция. Шампион стана Тревор Джоунс (Канада) пред Кайл Шонби (ЮАР) и Натан Вержицки-Жимчик (Полша).

„Доволен съм от участието си във финала и гребането си в него. Малко съм разочарован, че не успях да се преборя за медал, но това ще ме стимулира да работя още по-упорито“, заяви Йотов.

Десислава Георгиева завърши трета в Б финал на дамския скиф, след като в последните метри бе изпреварена от Золанта Гадани (Унгария) и се нареди 9-та в крайното класиране. В другия Б финал с българско участие двойката скул Рангел Кацарски и Марио Симеонов завърши на 5-то място и се остана на 11-та позиция в класирането.

Всички медалисти от първенството поставиха автографите си върху „лодката на приятелството”, която завинаги ще пази спомена и емоциите от приключилия шампионат. Върху лодката вече стои и подписът на президента на Международната федерация по гребане (ФИСА) Жан-Кристоф Ролан и неговото послание „Благодаря ти, Пловдив”.

„Поздравления за отличната работа, която свърши организационният комитет. Всичко премина повече от добре и това е огромна крачка към шампионата на планетата за мъже и жени през идното лято”, заяви Ролан.

Шефът на ФИСА връчи почетните медали на честта на рейс директора на състезанието Румян Христов и на генералния секретар на организационния комитет Даниел Христов. Председателят на организационния комитет Иван Попов пък предаде знамето на ФИСА на следващия домакин на световно първенство за мъже и жени до 23 години - Познан.

В класирането по медали на първо място убедително е Италия с 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови пред Холандия (3 златни и 1 сребърен) и Великобритания  с 2 златни, 2 сребърни, 1 бронзово отличие.