- Господин Ишсеван, с колко лодки участва отборът на Турция на световното първенство в Пловдив и какви амбиции имате?

- Участваме с 4 лодки мъже - скиф, двойка скул, двойка без кърмчия, четворка. Ще бъдем доволни, ако всяка една лодка вземе медал. Програмата минимум е всички четири лодки да се класират на А-финалите. Тук сме само с лодки, които имат потенциал да бъдат сред победителите.

- Имате ли достатъчно подготовка за това?

- Състезателите ни тук са в полезрението на федерацията по гребане като най-реалните участници в следващи първенства на планетата, както и на олимпиадата в Токио. Мога да определя първенството в Пловдив като първата важна крачка в подготовката на турския отбор по гребане за олимпийските игри. На олимпиадата в Рио де Жанейро участвахме с двойка скул в леката категория, а очакванията ни са в Токио да имаме 3 лодки. Подготовката за сегашното световно първенство направихме край Истанбул, където имаме подходящи за гребане езера. По-рано през зимата подготовката ни премина в Южна Турция. Тренировките са по 35-40 км гребане на ден, но това е по преценка на треньора.

- Разпознаваем спорт ли е гребането в Турция?

- До известна степен дължим развитието на гребането в Турция на двама български треньори – Любен Голев и Георги Кайцанов. С Любен Голев сме заедно тук на гребната база и коментираме турските състезатели и техните конкуренти. Оценяваме факта, че в България има много големи традиции в гребането и когато можем правим съвместни тренировки с българските отбори.  Гребането не е толкова популярен спорт като баскетбола или волейбола, но с всеки успех на турските  гребци имаме все повече желаещи да тренират. В Турция имаме над 30 частни клуба по гребане, които са подпомагани от спонсори. Но основният източник на финансиране е бюджет, който ни се отпуска от държавата. С тези средства купуваме лодки, плащаме издръжката на състезатели.

- Резултатите в Пловдив ще се отразят ли върху средствата, които държавата отпуска?

- Разбира се. Със сигурност ще имаме доста повече средства за елитния спорт.