Според консултантската компания „Мърсър“ изборът на служители, които отказват да се ваксинират, може скоро да се отрази на заплащането им, тъй като работодателите е възможно да започнат до удържат от 20 до 50 долага под формата на такси за здравни услуги.

„Работодателите се опитаха да стимулират служителите си да се ваксинират по най-различни начини, включително с платен отпуск и пари в брой – казва Уейд Саймънс, ръководител на групата за регулаторни ресурси в „Мърсър“ пред „Форбс“. – На фона на настъпването на варианта Делта обаче, който увеличи броя на инфекциите и хоспитализациите, и едновременно с това – на забавянето на ваксинационния процес, през последните седмици ние получихме запитвания от поне 20 работодатели, които обмислят да добавят допълнителни такси за здравни услуги за неваксинирани в желанието си да повишат степента на ваксинация сред своите служители.“

Възможно ли е наистина да се случи?

Вече съществува подобен прецедент,  както изтъква материал в „Ню Йорк Таймс“. Когато става дума за здравно осигуряване, законът за достъпно здравеопазване (Affordable Care Act) позволява на застрахователите да таксуват пушачите с 50 процента повече от непушачите. Логиката на подобен ход е, че пушачите не следват медицинските съвети и е по-вероятно да се нуждаят от медицински грижи. Те могат да бъдат скъпи и застрахователните премии на другите ще бъдат засегнати, дори ако те сами не пушат. Следователно разноските се прехвърлят на пушача.

Застрахователите може да решат, че ситуацията с ваксинирането срещу COVID-19 е същата – отказът от ваксинация влиза в разрез с медицинските съвети и това най-вероятно ще увеличи премиите при хоспитализацията на неваксиниран човек. Човек би могъл да излезе и с аргумента, че COVID-19 дори е още по-подходящ за налагането на допълнителни такси от тютюна, тъй като цигарите не са невидими и не могат да мутират в доста по-заразни версии на самите себе си.

Същевременно в САЩ вече няколко компании постановиха, че ваксинирането на служителите е задължително – мярка, която половината от американците одобряват, стига това да не става дума за техния собствен работодател.

Източник: IFLScience