В условията на пандемия и всеобща карантина се налага силите да се обединят и то на всички нива: свикайте семейния съвет и определете общи правила на поведение. В много семейства те работят още преди обявяването на карантина, но с времето се забравят, пък и се нуждаят от преразглеждане и обновяване.

1. Обсъдете индивидуалните нужди на всеки от вас

Това включва общите правила на хигиена и поведение. Опитайте се да не унивате, заради нуждата да стоите в изолация. Приемете карантината като нещо, което така или иначе ще приключи.

Принудително затворничество е факт. Приемете го. Постарайте си да извлечете максимална полза за вас и за семейството.

Бъдете честни с децата – разкажете им какво се случва, успокойте ги, че ще е временно, но им обяснете разбираемо за възрастта, защо се налага карантината да се спазва. Не забравяйте да им напомните да си мият често ръцете, покажете им как да ги мият ( ще намерите весели клипчета в мрежата, които са от полза и за най-малките), включете ги в почистването на дома и в миенето на подовете.

2. Спазвайте обичайния си дневен режим

Две седмици непланирана отпуска могат да донесат полза за цялото семейство. Не се изкушавайте да спите до късно, по цял ден да се местите от диван на диван  по пижама, вторачени пред телевизора. С подобен режим депресията ви е гарантирана.

Старайте се да поддържате обичайния си дневен режим. Ставане и лягане в едно и също време, да оправяте леглата, да се облечете (мотаенето по пижама не е от полза нито за децата, още по-малко за възрастните ).

Помогнете на децата с уроците и с подготовката на домашните – отделете им повече време от обичайното. Когато свършат, ги включете в някакво общо приятно занимание за цялото семейство – да сготвите, да нарисувате картина, да направите пано ...

Отделете поне 30-40 минути за упражнения – правете йога, гимнастика, каквото се сетите. Енергията някак трябва да се изразходва. Дори и като чистите снега от балкона.