Чувствате ли се понякога използвани от сексуалния си партньор? Може би ви обръща внимание само когато е в настроение за секс? Грижи се единствено за собственото си удоволствие и поставя вашето на заден план? Ако всичко това ви звучи познато, внимавайте! Възможно е да си имате работа със сексуален нарцисист.

Сексуалният нарцисист страда от прояви на нарцистично личностно разстройство. Ето някои от признаците, по които да го познаете:

-   Сексуален егоизъм: мисли главно за собственото си удоволствие.

-   Липса на емпатия: не се поставя на мястото на партньора и не се интересува  от физическите или емоционалните му потребности.

-   Изпитва необходимост от контрол и надмощие над партньора.

 -  Отдава предпочитание на отворените връзки.

  - Полага прекалени грижи за външния си вид.

  - Страда от мания за превъзходство.

Сексуалните нарцисисти владеят до съвършенство изкуството на прелъстяването. Като цяло са атрактивни и красноречиви и заблуждават с фалшива загриженост. Освен това са твърде привлекателни – и то не само физически. Околните възприемат осанката, самоувереността и умението им да се налагат като положителни качества.

Обикновено сексуалните нарцисисти имат завишена самооценка. Толкова са фокусирани върху собствената си персона, че не ги интересува никой друг. В резултат никога не се опитват да се  поставят на мястото на другите и често са напълно нечувствителни към техните болки.

Тъмната страна на сексуалните нарцисисти

Когато станете жертва на сексуален нарцисист, отначало може да ви хареса. Но постепенно ще осъзнаете, че нещо не е наред, и ще откриете тъмната му страна.

Този Казанова ще ви накара да се чувствате вътрешно все по-празни и по-празни. Ще правете секс само тогава, когато той пожелае. Никога няма да прояви интерес към вашите интимни потребности. Онова, което е започнало като страст, скоро се превръща в болка и страдание. Накрая сексът с него ще ви се струва унизителен.

Разбира се, може да му кажете как се чувствате, но сексуалният нарцисист никога няма да признае собствената си грешка или липсата на достатъчно съпричастност. Вместо това вероятно ще отвърне: „Ама че си претенциозна!“ или: „Всичките ми бивши приятелки са  казвали, че съм върхът!“ А може да обвини и вас: „Сигурно имаш някакъв физически проблем, за да не стигаш до оргазъм!“. Самият той никога няма да приеме, че не е прав, нито ще поеме отговорност.

Сексът като наказание

Сексът може да бъде много опасен, когато се намесят игри за надмощие. Сексуалният нарцисист често си служи със секса като оръжие. Когато иска да ви накаже, независимо по каква причина, възможно е да започне да го прави чрез секс. Така например може да ви откаже близост, освен ако не е по неговите правила. Освен това избягва да се обвързва сериозно, за да се предпази емоционално срещу евентуална раздяла. Това превръща секса – неговия секс – в единствена база на отношенията.