Вашата увереност е основата на вашия успех. Трябва да вярвате, че успехът не е само за другите – той е за вас. И все пак мнозина се съмняват, че са способни на велики неща – трудно им е да осъзнаят какъв потенциал притежават. Култивирането на моята увереност и научаването да действам въпреки страха си, винаги са били от първостепенно значение за развитието ми като предприемач.

Ърв Граусбек, професорът от популярната специалност Entrepreneurial Ventures в Stanford Business School, обяснява на своите студенти, че предприемачите трябва да бъдат самотни орли. „Орлите не сформират ята; срещат се само по един, най-много по два.“

Тази метафора наистина ме докосна – припомних си, че ми е необходимо повече от самоувереност, за да изградя невероятен бизнес. Трябваше ми увереността на самотния орел. Защо? Какво правят самотните орли? Те се носят високо в небето и сами отглеждат малките си. Също като тях, за да създаде нещо ново, човек трябва да лети достатъчно високо, за да достигне перспективата, която ще му позволи да надникне отвъд съществуващото днес, и да си представи какво може да съществува утре. Става въпрос за способността да гледаме с този „висок“ поглед и да се борим за дългосрочни резултати. Освен това трябва да сме склонни сами да „отглеждаме малките си“. Не трябва да вземаме решението да сме самци – трябва да се решим сами да вземаме решения.

Твърде много се тревожим какво мислят околните за нас, без да си даваме сметка, че на тях дори не им пука. Те са твърде заети да се тревожат какво мислят другите за тях. Не може непрекъснато да се оглеждате на всички посоки за външно одобрение на вашите избори. Трябва да гледате към наградата. Разровете се дълбоко и разберете какво трябва да сторите, за да впечатлите себе си и може би няколко други човека, за които ви е грижа най-много – партньора или децата ви.

Мога да ви кажа защо ми харесва да съм във възрастта 40+. Обикновено ни пука за повече хора, но ни пука по-малко за тяхното мнение. Тези години от живота ни минават под мотото „Впечатли себе си“.

Ако сте успешни, знаете колко далеч могат да ви отведат интелектът, креативността, любезността и работната етика. Но комбинирайте тези черти с увереността на самотния орел и бързо ще откриете истинската си страст и ще започнете сами да си създавате възможности.

С достатъчно самоувереност ще имате и куража да преследвате автентичен живот, а не поръсената с пудра захар версия, която другите очакват или искат за вас. Ще имате и смелостта да поддържате курса, вместо да позволявате на чуждите мнения да ви отклоняват, особено в трудни времена.

Увереността на самотния орел не значи, че не изпитвате страх или съмнение, а че тя надделява над тях.

Джесика Херин, основател и главен изпълнителен директор на Stella & Dot, за LinkedIn.com

Източник: Мениджър Нюз