Истинските приятели започват да се броят на все по-малко пръсти на ръцете с напредването на възрастта и това плаши. Страхувате се, че може да ги загубите и понякога се вкопчвате в тях, притеснени за бъдещето, но е неизбежно – прекратявате отношенията с някои от старите си приятели, но пък с годините самите вие вече сте съвсем други личности: по-сложни, по-интересни, видели много нови места, неща и хора.

1. Интересите се променят

Колкото повече остаряваме, толкова повече интересите и приоритетите ни се различават от онова, за което сме мечтали като тийнейджъри и толкова по силно започваме да защитаваме това, което ни е ценно. Това неизбежно се пренася и върху отношението с околните – у нас се появяват определени стандарти и очаквания и не допускаме всеки в живота си.

С годините в него се появяват хора, които ще оценят онова, което казваме и правим в момента, и тези хора заемат местата на онези приятели, с които ние сме се разминали във възгледите си.

2. Трупаме опит

Опитът ни позволява да разберем как да привлечем и да задържим до себе си хората, които наистина са ни интересни, на които наистина можем да разчитаме. И обратното – колкото по-възрастни ставаме, толкова по-опитни сме в преценките си за личности, които нямат място в обкръжението ни. И това е хубаво, защото когато с някого вече не ни свързва нищо, освен навика, не е ли най-добре всеки да тръгне по своя път?

3. Осмисляме отношенията си с околните

Неминуемо ще изгубим някои от старите си приятели, но пък можем да спечелим нови, защото с възрастта имаме повече знания, теми за разговор, които да предаваме и обсъждаме, нови места, на които ходим и завързваме приятелства. Мислите, че няма да откриете хора, на които вашият опит и преживявания не са интересни?

Напротив – много са онези, които обичат да случат хубави и хубаво разказани истории, да научат нещо, което не знаят, така че има доста начини да разширите своите хоризонти в приятелските отношения.

Продължава на страницата на Новите родители