Перфекционизмът по отношение на ум, тяло и кариера е във възход сред младите хора, установява изследване. Съвременните студенти са много по-силно обсебени от стремежа към съвършенство в сравнение с връстниците им преди 30 години. Сравнението, което предоставят социалните медии вероятно е един от основните фактори, които допринасят за тенденцията.

„Меритокрацията в съвременното общество кара младите хора все повече да полагат усилия, да гонят постижения и да изпълняват професионални очаквания. Резултатът е растящият перфекционизъм сред младото поколение“ – казва д-р Томас Къран, водещият автор на изследването.

То обхваща 41 641 души от САЩ, Канада и Великобритания и проучва три типа перфекционизъм:

  • Самоориентиран перфекционизъм: вътрешният стремеж към съвършенство.
  • Социално предписан перфекционизъм: стремежът да се постигне определен стандарт за съвършенство, наложен отвън.
  • Ориентиран към другите перфекционизъм: прилагането на нереалистични стандарти за съвършенство към околните.

В периода между 1989 и 2016 г. типът перфекционизъм, който е нараснал най-значително, е „социално предписаният“ – неговото равнище се е увеличило с 33 процента. Ориентираният към другите перфекционизъм е нараснал с 16%, а вътрешният – с 10%.

Според учените това се дължи на нарастващата надпревара между младите хора, за да постигнат социалните стандарти за успех. Според тях все по-силната конкуренция за оценки, кариера и външен вид е вредна. В лицето на подобен натиск е трудно да се поддържа добро психично здраве. Това са част от причините, които обясняват защо равнищата на депресия, безпокойство и самоубийствени мисли са по-високи сред младите хора днес, отколкото преди 10 години.

Източник: PsyBlog