Ясно е, че първата и втората бременност няма как да бъдат еднакви. Не само като протичане от медицинска гледна точка, а и от чисто емоционална. С това вероятно всяка майка е наясно.

Но може да се изненадате от някои неочаквани обрати през втората бременност, за които дори и не сте предполагали, че може да „не ви пука“. Ето кои са те:

1. Не се замисляте, когато трябва да носите нещо тежко

Преди: Притеснявали сте се да не би чантата ви да е прекалено пълна и тежестта й да навреди по някакъв начин на бебето.

Сега: В едната ръка държите тежка чанта, пълна с какво ли не – от играчките на детето през шишета с вода за него и за вас, плюс нещо за хапване, до личните ви принадлежности. а в другата ръка балансирате със самото дете, което отказва да върви до вас.

2. Не засипвате с въпроси гинеколога

Преди: Много тревоги са тормозили съзнанието ви и съответно сте отивали със списък от въпроси на всеки преглед при гинеколога си.

Сега: Прегледите са просто рутинни, защото знаете какво да очаквате.

3. Храненето не е фикс идея

Преди: Внимавали сте да не ядете вредни за бебето храни, но в същото време сте намирали бременността като добър повод да си угаждате с различни позволени лакомства.

Сега: Този път се стремите да се храните максимално разумно, защото много добре знаете колко трудно е връщането на формата след раждането.

4. Синдром на гнезденето

Преди: Синдромът на гнезденето е много характерен за жените, които са за първи път бременни. Става дума за онова старателно планиране, търсене и купуване на всичко необходимо в последните месеци преди раждането на детето, подреждането на неговата стая или кът, подготвянето за срещата с бебето.

Сега: При втората бременност единственото, което е необходимо да се направи, е да се намери място на бебешкото креватче в детската стая или спалнята. Защото всичко друго вече го имате.

5. Внимание - токсоплазмоза

Преди: По време на първата бременност сте се старали да не докосвате сурови зеленчуци, а ако такива са попадали в чинията ви, сте ги избутвали встрани най-старателно. За общуването с животни да не говорим.

Сега: Изобщо нямате време да се замисляте за такива неща. А и салатата от свежи зеленчуци е удобна и полезна храна. Дори нямате нищо против домашният любимец да спи кротко до вас.

6. Алкохолът не е толкова страшен

Преди: Всеки алкохол е бил строго забранен, заради опасения, че може да навреди на плода.

Сега: Продължавате да не пиете, но при специален повод си позволявате няколко глътки вино, без да страдате от угризения.

Продължава на страницата на Новите родители.