Да си говорите сами не е вид медитация, нито е признак за полудяване: подобни „разговори“ мотивират, тренират мозъка и решават проблеми.

Според една анкета за 88 % от жените между 40 и 49 години щастието означава на първо място хармония. За тази цел е важно преди всичко да бъдеш в съзвучие със себе си. „Затворих ли прозорците, изключих ли парното, взех ли си ключовете?“ Когато излизаме от вкъщи, често си мърморим под носа тези въпроси. Надяваме се никой да не ни чуе, иначе ще стане неудобно… Съвсем не, смятат експертите. Разговорите със себе си са полезни и дори трябва да ги тренираме.

Добър тренинг за ума

Казаното е по-трайно от помисленото, защото при говор сме по-концентрирани. Това помага не само, когато запаметяваме думи на чужда език например, но също и във всекидневието. Ето защо в супермаркета спокойно може да си прошепнете: „Да не забравя прясното мляко“.  Тогава със сигурност няма да подминете хладилната витрина.

Сортиране на чувствата

Вечер в леглото децата често изброяват на глас впечатленията си от изминалия ден, за да ги преработят. Добре е да правим като тях. Защото според психолозите разговорите със себе си помагат емоционалните проблеми да се разрешат по-лесно и като цяло да се вземат по-верни решения.

Надъхване

Почти всички спортисти се надъхват преди старта с формулата за мотивация: „Ще успея!“. Тя може да помогне и на вас, когато сте изправени пред предизвикателства. Който, напротив, си повтаря, че е глупак или си казва: „Нищо няма да излезе!“, обикновено се предава преди целта.

Прозрение

Според едно американско проучване хората, които имат навика да си говорят сами, решават по-бързо ребуси и разбират по-добре сложни взаимовръзки.