Киселото мляко е една от най-полезните традиционно български храни. За съжаление, на пазара много рядко може да се намери натурално кисело мляко - такова без сгъстители и подобрители. Дори "био" млеката са с доста съмнително съдържание, въпреки огромната си надценка.

Най-честите добавки в киселото мляко са нишесте, сол, захар и сухо мляко. Докато при последните три е доста трудно да се докаже наличието им в домашни условия, нишестето може да се "улови" много лесно.
 
Нишестето се съдържа в картофите, царевицата, пшеницата, ориза, овеса и др. Изградено е от два полизахарида – амилоза и амилопектин, и двата – мономери на глюкозата. Впрочем, това е причината при топлинна обработка хлябът и картофите да придобиват сладникав вкус.
 
Нишестето е бяло вещество, което в хранителната промишленост често се използва за сгъстител. Така или иначе, мястото му не е в киселото мляко. Много от вас сигурно знаят, че нишестето лесно се открива с йоден разтвор.
 
Вземете лъжичка от киселото мляко, което искате да проверите. Капнете 2-3 капки йод върху него и изчакайте няколко минути. Мляко, което е сгъстявано с нишесте, ще промени цвета си в синьо-лилаво. Ако в млякото няма нишесте, то на мястото на йодните капки ще си остане характерният кафяв цвят на йода.

Ако млякото не е сгъстявано с някакви добавки, то трябва да отдели вода, ако престоява повече от час. Най-добрият начин да проверите дали едно кисело мляко е истинско, е като го използвате за закваска. Ако се "хване", значи съдържа млечно-кисели бактерии, които ферментират.
 
Приготвянето на домашно кисело мляко е най-сигурният начин да сте наясно със състава на това, което консумирате. В този случай е добре да обърнете внимание и на качеството на прясното мляко.