Честа причина хората да идват на терапия е, че се чувстват в ступор. За някои това усещане е свързано със скуката от ежедневието и животът им сякаш изглежда доста предсказуем. За други това усещане е свързано с конкретна ситуация - като работата, която мразят или връзката, която ги оставя неудовлетворени. Когато се почувствате в застой, обаче, трябва да предприемете действия, пише за Business Insider Ейми Морин - психотерапевт, лицензиран клиничен социален работник, треньор по психична сила и автор на международни бестселъри. 

За щастие, следните стратегии могат да ви помогнат да се измъкнете от тази ситуация.

Определете няколко пътища за бягство

Винаги има поне няколко различни решения на даден проблем. Разбира се, не всички от тях са добри решения. Но когато за пръв път се опитвате да разгледате как да се измъкнете от застоя, опитайте да измислите повече идеи чрез брейнсторминг, дори някои от тях да ви се струват лоши или дори налудничави. Създайте дълъг списък от стратегии, които биха могли да ви помогнат да избягате от текущата си ситуация. Включете идеи, които изглеждат ужасни, и такива, които може да изглеждат невъзможни (поне засега). Целта на този списък е мозъкът ви да осъзнае, че имате много възможности.

Променете рутината

Докато рутините действия могат да бъдат полезни за развиване на добри навици, като ходене на фитнес всеки ден например, прекалената структура в живота ви може да ви накара да се почувствате роботизирани. Ето защо трябва малко да промените нещата, за да излезете от този цикъл. Правенето на нещата по различен начин помага на мозъка ви да погледне на въпросите от нов ъгъл. Това може да предизвика нови идеи, да запали страстта ви към нещо ново или да ви даде повече енергия. Не е задължително да правите огромни промени, и по-малките могат да бъдат ефективни. Например, вместо да вечеряте, когато се приберете от работа, отидете на разходка. Или се запишете в клас, който ще ви помогне да научите нещо ново.

Предизвикайте се

Конкуренцията е чудесен начин за добавяне на гориво към угасващия огън. И не е задължително да се състезавате срещу никого. Вместо това можете да създадете предизвикателство, което е само за вас. То може да бъде свързано с конкретен проблем. Може да се предизвикате да изплащате дълг на стойност 1000 долара за месец, ако имате финансови затруднения. Или просто бихте могли да създадете предизвикателство, което ви дава цел за достигане всеки ден като бягане на определено трасе, за да видите колко бързо можете да го направите. Бягането всеки ден може да ви даде нещо, което да очаквате с нетърпение, може да предложи усещане за постижения и може да предизвика нови интереси в други области на живота ви, твърди Ейми Морин. 

Експериментирайте 

Не е нужно да се ангажирате да правите промяна, която ще продължи вечно. Вместо това можете да проектирате вниманието си върху краткосрочни експерименти. Вижте дали те правят живота ви по-добър или по-лош. Ако вашият експеримент прави нещата по-добри, придържайте се към него. Ако влоши нещата, направете нещо друго. Един такъв експеримент може да бъде дали носенето на различен тип дрехи ви кара да се чувствате различно към себе си. Ако смяната на гардероба повиши увереността ви, придържайте се към новите промени в облеклото ви. Ако не стане, направете нещо различно. Или бихте могли да изпробвате различна стратегия за социални медии за вашия бизнес в марките на една седмица. Поставете си цел да правите нов експеримент всяка седмица - независимо дали е социален, бизнес, фитнес или финансов, и ще намерите начини да подобрите живота си.

Обърнете внимание на социалния си кръг

Хората, с които се заобикаляте, обикновено оказват влияние върху начина, по който виждате себе си и света около вас. Превключването на социалния ви кръг може да бъде един от най-бързите начини да се оттърсите от това влияние. Потърсете начини да се свържете отново с хора, с които сте загубили връзка, или намерете начини да се запознаете с нови хора. Ако има хора, които усещате, че ви дърпат надолу, ограничете контактите си с тях или намалете тяхното влияние върху вашия живот. Може да откриете, че това ви помага да се почувствате по-малко „заседнали“ в даден етап от живота си. 

Източник: Ейми Морин за Business Insider

Редактор: Нели Тодорова / Мениджър Нюз